ΘεσσαλίαΟικονομία

Στην 4η FOOD EXPO το Επιμελητήριο Μαγνησίας-Για 1η φορά θα παρουσιαστεί η αρχαία διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου

Με έξι επιχειρήσεις συμμετέχει στην 4η FOOD EXPO το Επιμελητήριο Μαγνησίας, ενώ για 1η φορά θα παρουσιαστεί η αρχαία διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου.

4η FOOD EXPO το Επιμελητήριο ΜαγνησίαςΣυγκεκριμένα,στο περίπτερο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Hall 1, Stand D15, E31, η εταιρεία παραγωγής ελαιοκομικών προϊόντων «ΑΙΩΝΕΣ – AEONS» της οικογένειας Παπαστεργίου, από τον Πτελεό Αλμυρού θα παρουσιάσει ένα από τα αρχαιότερα ελαιοτριβεία σε λειτουργία και στις τρεις διαδοχικές φάσεις της διαδικασίας παραγωγής ελαιολάδου από τους αρχαίους χρόνους έως και πριν από 40 χρόνια όπως συνέβαινε στην Ανατολική Μεσόγειο και Ελλάδα, με αρχαία πέτρινα εργαλεία.

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας συμμετέχοντας για δεύτερη συνεχή χρονιά στη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών που διοργανώνεται στην Ελλάδα, την «4η FOOD EXPO – ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ» που διοργανώνεται στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo στην Αθήνα από 18 έως και 20 Μαρτίου 2017,θα φιλοξενήσει έξι τοπικές επιχειρήσεις, από τον κλάδο των τροφίμων, ενώ στην Έκθεση θα υπάρχουν και άλλες επιχειρήσεις του Νομού.

Με  κεντρικό σύνθημα «Η ποιότητα συναντά την παράδοση», το Επιμελητήριο Μαγνησίας φιλοδοξεί με τη δεύτερη παρουσία του στην FoodExpo 2017 να ξεχωρίσει και να αναδείξει τα τοπικά προϊόντα της περιοχής.

Μάλιστα, , όπως ήδη αναφέρθηκε, για πρώτη φορά φέτος θα παρουσιαστεί ένα από τα αρχαιότερα ελαιοτριβεία που βρέθηκε στην περιοχή του Πτελεού, ενώ θα τεθεί και σε λειτουργία για να δουν από κοντά οι επισκέπτες την αρχαία διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου!

Ιστορικό

Η καλλιέργεια της ελιάς, εξάλλου, μετρά χιλιάδες χρόνια στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ στην Ελλάδα τοποθετείται χρονικά κατά την 3η χιλιετία π.Χ.

Η διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου διατηρήθηκε ίδια για 3.000 χρόνια περίπου και μέχρι το 1930-1940, οπότε χρησιμοποιήθηκαν καινούργιες τεχνολογίες.

Η παραγωγή διακρίνεται σε τρεις φάσεις:
Σύνθλιψη καρπού,
Συμπίεση πολτού
Διαχωρισμός του ελαιολάδου από τα υπόλοιπα υγρά του καρπού.

Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν προέρχονται όλα από τον Πτελεό και χρονολογούνται από τα αρχαία χρόνια, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί κι άλλα τέτοια εργαλεία που αποδεικνύουν την μακραίωνη παράδοση στην παραγωγή ελαιολάδου.

Πιο συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθεί κύλινδρος που έσπαζε τις ελιές και που αντίστοιχος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 8ο – 7ο αιώνα π.Χ και διατηρήθηκε ως μέθοδος για 3.000 χρόνια, η συμπίεση θα γίνει με τον τρόπο που γινόταν από τη 2η χιλιετία π.Χ, ενώ ο διαχωρισμός του λαδιού από τα άλλα υγρά υπήρξε ο ίδιος μέσα στους αιώνες.

Στο περίπτερο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας θα προβληθούν τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως τυροκομικά προϊόντα, αρτοσκευάσματα, βότανα κλπ.

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close