FeaturedΑθήναΚοινωνία

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πανδημία – Προτάσεις από τον Επίκουρο Καθηγητή Ιατρικής Παναγιώτη Χαλβατσιώτη

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πανδημία και η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών εκ μέρους της , ήταν το θέμα που επικεντρώθηκε η συζήτηση που είχε η aftodioikisinews με τον Επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Παναγιώτη Χαλβατσιώτη

Ο καθηγητής ,  ο οποίος εκτός από το γεγονός ότι δίνει καθημερινά την μάχη στο Αττικό Νοσοκομείο , έχει να παρουσιάσει μια πολύπλευρη δραστηριότητα , με εξειδίκευση στα θέματα του διαβήτη , με ενημερωτικές καμπάνιες σε όλη σχεδόν της Ελλάδα .

Επιπλέον είναι άμισθος ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Καλαμάτας κ. Βασιλόπουλου σε θέματα υγείας.

Στη συζήτηση  , μας παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων που η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να διαχειριστεί , όπως υπογράμμισε , προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Πολιτών σε κάθε Δήμο.

Οι  προτάσεις του κ. Χαλβατσιώτη παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε συνέντευξη τύπου στην Καλαμάτα και ήδη ο Δήμος και η Δημοτική Αρχή του κ. Βασιλόπουλου με την πάνδημη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου , έχουν δρομολογήσει την εφαρμογή τους και αρκετές ήδη είναι στη διάθεση των Δημοτών.

Από την συνέντευξη τύπου στον Δήμο Καλαμάτας

“Έχει πολλή μεγάλη σημασία όμως να επιχειρείται παράλληλα και η ενημέρωση των Εθνικών και Διεθνών Αρχών για όλες τις σχετικές δράσεις που αναλαμβάνει και επιχειρεί ο Δήμος Καλαμάτας. Αυτές θα αποτελούν διαφήμιση για το Δήμο και τη Χώρα μας μια που φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα ενημερώνουν με τη σειρά τους σχετικά όλες τις Χώρες και θα προτρέπουν άλλες τοπικές κοινωνίες να μας μιμηθούν. Υπάρχουν Δήμοι στη ώρα μας που έχουν λάβει εύσημα από Διεθνείς Οργανισμούς για αθόρυβες δράσεις του.”, υπογραμμίζει ο κ. Χαλβατσιώτης

Στη συνάντησή μας ο κ. καθηγητής σαν έτοιμος από καιρό , μας επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί και πρέπει , ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες, να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Οι πόλεις της περιφέρειας επειδή είναι πιθανόν να αναπτυχθούν σαν επίκεντρα μετάδοσης του κορωνοϊού οφείλουν αυτοτελώς να λάβουν μέτρα περιφρούρησης μεταδοτικότητας του ιού αλλά και να αποτελέσουν ουσιαστικές μονάδες πρόληψης και απάντησης στην πανδημία. Οι δημοτικές αρχές εξ ορισμού βρίσκονται πιο κοντά στην κοινωνία και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες. Μπορούν πιο εύκολα να κινητοποιήσουν τον εθελοντισμό και να μεταφέρουν μηνύματα και υγειονομικές συμβουλές στις τοπικές κοινωνίες. Επομένως πρέπει να προετοιμαστούν με σχέδια δράσης για να διαφυλάξουν με ασφαλή τρόπο τη δημόσια υγεία. Ουσιαστικός στόχος παράλληλα είναι και η διαφύλαξη της οικονομικής ευρωστίας και της κοινωνικής ζωής των δημοτών.», τόνισε ο κ. Χαλβατσιώτης

Ερώτηση : Αυτά που μόλις περιγράψατε θα μπορούσε  να πει κάποιος ότι αποτελούν και ένα στοίχημα για την Αυτοδιοίκηση . Είναι έτσι ;

Απάντηση : Σωστά . Θα πρόσθετα ότι το κάθε στοίχημα κερδίζεται βάζοντας στόχους. Ξεχωριστή σημασία αποκτά η σωστή ενημέρωση των Πολιτών , των φορέων και των συλλογικοτήτων σε κάθε τοπική κοινωνία . Ο συντονισμός δράσεων με τον τοπικό Ιατρικό σύλλογο και την συνεργασία των ΜΜΕ , στο πλαίσιο μιας αξιόπιστης πληροφόρησης του κοινού στην κάθε περιοχή , καθώς βεβαίως και η ενεργοποίηση και συμμετοχή των πλέον αναγνωρίσιμων μελών της τοπικής κοινωνίας , από τον χώρο του αθλητισμού , του πολιτισμού, των τεχνών , της επιστήμης.

Στο Αττικό Νοσοκομείο σε ώρα “μάχης” με συνεργάτες του

Ένα ολοκληρωμένο πλάνο δράσεων

Στη συζήτησή μας ο κ. Χαλβατσιώτης μας παρουσίασε το πλέγμα των δράσεων και πρωτοβουλιών που περιγράφει στο κείμενο των προτάσεών του , διατυπώνοντας ένα πλαίσιο σχεδίου 16 ενοτήτων , που με μεγάλη χαρά δημοσιεύουμε

Κατά την γνώμη μας οι προτάσεις του κ. Καθηγητή αποτελούν ένα χρήσιμο οδηγό που κάθε Δήμος μπορεί να εξειδικεύσει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του , ένα πλαίσιο δράσεων και πρωτοβουλιών που η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σε θέση να εφαρμόσει και μάλιστα με αποτελεσματικό τρόπο , συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της πανδημίας , ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργήσει στην διαφύλαξη της υγείας και την ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας των Πολιτών.

Οι 16 ενότητες – προτάσεις του Επίκουρου Καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Παναγιώτη Χαλβατσιώτη

Eκπρόσωπος των Ελλήνων Παθολόγων στην Ένωση Ευρωπαίων Ιατρών στις Βρυξέλλες

1. Ενημέρωση των πολιτών

Πρόσκληση σε επιφανή μέλη τη τοπικής κοινωνίας από τον αθλητισμό, τις τέχνες και τις επιστήμες να αναλάβουν “πρεσβευτές” της υπεύθυνης ενημέρωσης του κοινού

Συνεργασία και συντονισμός δράσεων με τον Ιατρικό Σύλλογο στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού.

Ανάληψη πρωτοβουλιών για την προβολή μηνυμάτων στα τοπικά ΜΜΕ ή μέσω οθονών και matrix σε κοινόχρηστους χώρους.

2. Θερμικές Κάμερες – Αντισηπτικά – Αερισμός κτηρίων

Θερμομέτρηση κάθε εισερχομένου σε δημοτικό χώρο και ευρεία διάθεση αντισηπτικών σε δημόσιους με εύκολη την εντόπιση τους

Ο αερισμός με ανοικτά παράθυρα απομακρύνει μολυσμένα σωματίδια που πιθανά να αιωρούνται. Όταν υπάρχουν κακές καιρικές συνθήκες που δεν επιτρέπουν το άνοιγμα των παραθύρων θα πρέπει ο τεχνητός εξαερισμός να γίνεται με την βοήθεια ειδικών φίλτρων.

Απομάκρυνση όλων των εφημερίδων & εντύπων που βρίσκονται σε χώρους αναμονής και τοποθέτηση τηλεοπτικών δεκτών με μηνύματα στους χώρους αναμονής

3. Οργάνωση συνεργείων για απολυμάνσεις

Η απολύμανση θα επιτελείται σε δημοτικά και δημόσια κτήρια, σχολεία, εκκλησίες, κοινόχρηστους χώρους, δρόμους, πεζοδρόμια, δημοτική αγορά, μέσα μαζικής μεταφοράς και μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών (ΑΤΜ) και χώρους συλλογής και απορρίψεως σκουπιδιών με τακτική την αποκομιδή τους.

4. Σημάνσεις εδάφους για τήρηση αποστάσεων

Τοποθέτηση πρόχειρων ειδικών αυτοκόλλητων σημάνσεων σε χώρους αναμονής σε δημόσιους χώρους (μπροστά από ΑΤΜ, σε στάσεις κλπ) ώστε να μην παραβιάζεται η ελάχιστη απόσταση του 1,5 μέτρου

5. Διακοπές Ύδρευσης

Φροντίζουμε να μην υπάρχουν διακοπές στην ύδρευση, ούτε να διακόπτεται η υδροδότηση επειδή δεν πληρώθηκαν λογαριασμοί, ώστε να είναι δυνατή η τήρηση των υγειονομικών οδηγιών όπως το πλύσιμο των χεριών.

6. Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Πανδημίας με τα Λύματα

Διαγνωστικά test σε λύματα είτε στην κεντρική μονάδα επεξεργασίας των λυμάτων αλλά και περιφερικά αντλιοστάσια για την παρακολούθηση της μόλυνσης του πληθυσμού. Μπορεί να γίνουν προγραμματικές Συμβάσεις με τα Τμήματα Αναλυτικής Χημείας των ΑΕΙ τόσο για την μέτρηση όσο και για την αξιολόγηση των ευρημάτων.

7. Τήρηση Υγειονομικών Κανόνων σε Εξωτερικούς Δημοτικούς Χώρους Άθλησης

Τήρηση κανόνων χρήσεως με κοινωνική απόσταση, μέσων προσωπικής προφύλαξης (μάσκες – αντισηπτικά), απολυμάνσεις και καθαρισμός όπως προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.

8. Επιτήρηση εφαρμογής μέτρων σε δημόσιους χώρους και επιχειρήσεις από τις δημοτικές αρχές

Δωρεάν διάθεση μασκών και απολυμαντικών όπου απαιτείται. Η δημοτική αστυνομία θα πρέπει να επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων σε καταστήματα καθώς και την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες να μη εξαντλεί την αυστηρότητά της αλλά με άξονα την συνεργασία να προσβλέπει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών

9. Ανάπτυξη ψηφιακής πύλης ενημέρωσης και επικοινωνίας των πολιτών

Ψηφιακές υποδομέςΧρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και της ιστοσελίδας του Δήμου με καθημερινή ανανέωση οδηγιών, συστάσεων αλλά και ενημέρωσης δράσεων του Δήμου για την πανδημία. Οι νέοι σήμερα είναι πιο κοντά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σύγκριση με τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Να οργανώνονται καθημερινοί διαγωνισμοί μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπου για την εύρεση της σωστής απάντησης σε ερωτήματα δημόσιας υγείας και γνώσεων σχετικά με τον κορωνοϊό και την πανδημία.

10. Ανάληψη πρωτοβουλίας διενέργειας διαγνωστικών test

Οργάνωση συνεργείων διαγνωστικών rapid antigen test σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Αρχές για τυχαίες μη προγραμματισμένες επαναλαμβανόμενες εξετάσεις στο προσωπικό του Δήμου και Δημόσιων Υπηρεσιών που έχουν επαφή με τους πολίτες, σε χώρους αυξημένης συνάθροισης όπως Αστυνομία, Δικαστήρια αλλά και σε εποχιακούς εργάτες γης. Σχεδιασμός ανάπτυξης κινητών υγειονομικών σταθμών σε κεντρικά σημεία όπου εθελοντές γιατροί και νοσηλευτές θα εξετάζουν τους πολίτες.

11. Προετοιμασία και σχεδιασμός των μονάδων της “Βοήθειας στο Σπίτι”

Οι δημοτικές υπηρεσίες με τις μονάδες της “βοήθειας στο σπίτι” θα πρέπει να προετοιμαστούν για τη φροντίδα ευπαθών ομάδων ή ατόμων μεγάλης ηλικίας που χρήζουν βοήθειας, κλειστών κοινωνιών και φοιτητών που διαβιούν σε φοιτητικές εστίες που είναι μακριά από τις οικογένειές τους. Θα προγραμματίσουν τακτικές επισκέψεις με στόχο την υγιεινή των χώρων, των ενδυμάτων και του σώματος, τη διανομή φαρμάκων, παροχής τροφής ακόμα και καυσίμων και της αποκομιδής οικιακών σκουπιδιών και για την μεταφορά τους σε ιατρικά ραντεβού όταν απαιτηθεί.

Θα πρέπει να υποστηριχθεί ο εθελοντισμός με την καταγραφή εθελοντών για να υποστηρίξουν δράσεις που συντονίζονται από τον Δήμο για τη χορήγηση γευμάτων και υποβοήθηση στη σίτιση αν απαιτείται, στην τηλεφωνική επικοινωνία και ψυχολογική στήριξη, στην τηλεϊατρική, σε ασκήσεις γυμναστικής (youtube, teletraining) για την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας εντός της οικίας γιατί η άσκηση είναι φάρμακο αλλά και σε τηλεφωνική επικοινωνία με ερωτήσεις-ασκήσεις μνήμης και γνώσεων για την πρόληψη της άνοιας. Να οργανωθεί τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση της μοναξιάς που οδηγεί στο αρνητικό αίσθημα της κοινωνικής απόρριψης και περιθωριοποίησης στα αποκλεισμένα στις οικίες τους άτομα.

Εύρεση καταλυμάτων για άστεγους και άπορους αλλά και κάλυψη των ιατρονοσηλευτικών και κοινωνικών τους αναγκών. Επίσης θα πρέπει να τους χορηγούνται υλικά ατομικής προστασίας (μάσκα, αντισηπτικά). Για την ενημέρωση προσφύγων και λαθρομεταναστών ο Δήμος να επιμεληθεί ειδήσεων και spots σε διάφορες γλώσσες στα τοπικά ΜΜΕ ή με ενημερωτικές αναρτήσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης, στα ΚΤΕΛ και λιμάνια.

Περισυλλογή και φιλοξενία σε ειδικούς χώρους αδέσποτων ζώων, ιατρο-υγειονομική τους φροντίδα (λύσσα) και παράλληλα να γίνεται ενδελεχής έλεγχος από την δημοτική αστυνομία αν τα κατοικίδια συντροφιάς έχουν τις ειδικές άδειες και είναι εμβολιασμένα , γιατί σε περίπτωση που χαθούν δεν θα επιβαρύνουν την κοινότητα υγειονομικά.

12. Σχολεία – Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Συνεργασία με τις εκπαιδευτικές αρχές και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων να διεξάγονται επαναλαμβανόμενα και τυχαία διαγνωστικά test στο εκπαιδευτικό προσωπικό και να αναπτυχθούν συνεργεία από ειδικούς για την διερεύνηση τυχόν παρουσίας κοινωνικών, συναισθηματικών ή ψυχολογικών επιβαρύνσεων των μαθητών λόγω της πανδημίας. Θα πρέπει να σχεδιασθούν μέθοδοι υποστήριξης της μάθησης μειονεκτούντων μαθητών λόγω της εφαρμογής των τηλεμαθημάτων.

13. Υποστήριξη – Τόνωση τοπικών επιχειρήσεων

Η υποστήριξη θα υλοποιείται με αναβολές πληρωμών χρεών και προστίμων και με μειώσεις δημοτικών τελών. Επίσης με εκπτωτικά Vouchers προσφερόμενα μέσα από την διαδικτυακή Δημοτική πύλη ή με καταχωρήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα υποστηρίζονται προϊόντα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου.

14. Εποχιακοί εργάτες Γης

Για τους τόσο απαραίτητους εποχιακούς εργάτες Γης που υποστηρίζουν τις εκάστοτε συγκομιδές γεωργικών προϊόντων θα πρέπει να αναληφθούν δράσεις ενημέρωσης για τους κανόνες ατομικής υγιεινής, των συμπτωμάτων της νόσου, των μέσων προφύλαξης και των κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας με χρήση ειδικών φυλλαδίων τυπωμένων σε διάφορες γλώσσες και να γίνεται έλεγχος των εργοδοτών για την διάθεση στους εργαζόμενους αυτούς των απαραίτητων μέσων ατομικής τους προστασίας όπως μάσκες προσώπου και αντισηπτικά. Θα πρέπει να τους δοθούν οδηγίες να μην αλλάζουν συχνά εργασιακές ομάδες ή καταλύματα ώστε αν μολυνθεί κάποιος να είναι ευχερής η ιχνηλάτηση της μόλυνσης. Σε πολυμελείς ομάδες να δηλώνεται πάντα ένας υπεύθυνος που θα αναλαμβάνει την διαχείριση, ενημέρωση, τήρηση των κανόνων και αναφορά κρούσματος στις υγειονομικές υπηρεσίες. Θα πρέπει τέλος να αναπτυχθούν πρόχειροι χώροι υγείας στην ύπαιθρο για το πλύσιμο των χεριών πριν την λήψη τυχόν μικρογεύματος.

15. Δημιουργία επικουρικών χώρων περίθαλψης και νοσηλείας πασχόντων σε έκρηξη πανδημίας

Σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία θα πρέπει να εντοπισθούν και να προετοιμαστούν για χρήση ως επικουρικοί χώροι περίθαλψης και νοσηλείας πασχόντων από κορωνοϊό στην απευκταία πιθανότητα ανακήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης λόγω μη επάρκειας των υφιστάμενων. Επίσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή οδηγών και οχημάτων που θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν σε έκτακτες ανάγκες.

16. Επιτροπή παρακολούθησης & Υποστήριξης Προγραμμάτων ΕΣΠΑ στα πλαίσια της ειδικής χρηματοδότησης 2021-2025

Θα πρέπει να οργανωθεί ειδική υπηρεσία ενημέρωσης και υποστήριξης των διαθέσιμων προγραμμάτων ΕΣΠΑ ή άλλων Ευρωπαϊκών προκηρύξεων ώστε να εξυπηρετηθούν οι Δημότες και να ενισχυθεί οικονομικά η τοπική κοινωνία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό. Περισσότερα

Κλείσιμο