Εργασία

Τον Δήμαρχο Γλυφάδας καταγγέλλει ο σύλλογος εργαζομένων στον Δήμο

Ο δήμαρχος Γλυφάδας , Γιώργος Παπανικολάου
Ο δήμαρχος Γλυφάδας , Γιώργος Παπανικολάου

Τον Δήμαρχο Γλυφάδας καταγγέλλει ο σύλλογος εργαζομένων στον Δήμο , με ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία κατηγορούν τον Δήμαρχο της πόλης κ. Γιώργο Παπανικολάου για επιλογές ιδιωτικοποίησης του Δήμου , καθώς και για αναξιοκρατικές μετακινήσεις υπαλλήλων αλλά και για την δημιουργία εξωθεσμικού μηχανισμού συμβούλων, που όμως , όπως υποστηρίζει ο σύλλογος εργαζομένων , ασκούν παρανόμως διοίκηση στον Δήμο

Ακόμη ,στην εν λόγω ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρονται παραδείγματα μετακινήσεων υπαλλήλων , στο ότι δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία αξιοκρατικής επιλογής Προϊσταμένων που προβλέπει ο Νόμος , ενώ συγκεκριμένη αναφορά γίνεται και στο θέμα των έργων στον Δήμο , “το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δίνονται σε ιδιώτες με απ’ ευθείας αναθέσεις ή πρόχειρους διαγωνισμούς με τη μέθοδο των κατατμήσεων” , όπως καταγγέλλει ο σύλλογος .

Όσον αφορά τα έσοδα του Δήμου , στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι αυτά έχουν “βουλιάξει” , ενώ “τα έξοδα έχουν τριπλασιαστεί με τα διάφορα πανηγύρια και φιέστες που ουσιαστικά τίποτα δεν έχουν να προσφέρουν στην κοινωνία της Γλυφάδας ιδιαίτερα σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο.”

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης :

Κύριε Δήμαρχε,

Έχει καταδειχθεί πλέον με σαφήνεια ότι στρατηγική σας επιλογή είναι η ιδιωτικοποίηση, είτε άμεσα είτε έμμεσα, των δραστηριοτήτων του Δήμου. Η πρακτική αυτή βέβαια αντιβαίνει στις θέσεις και στις κατακτήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπονομεύει το ρόλο της στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ταυτόχρονα βλάπτει το Δημόσιο συμφέρον, αφού αυξάνονται οι δαπάνες και υποβαθμίζεται η ποιότητα του αποτελέσματος.

Για να πετύχετε το σκοπό σας και για να γίνουν οι επιλογές αποδεκτές από την κοινωνία, παρουσιάζετε τις υπηρεσίες του Δήμου ως εμπόδιο, ανήμπορες, γραφειοκρατικές, χωρίς διάθεση για προσφορά, αναποτελεσματικές, ακόμα και διεφθαρμένες. Έχετε επίσης δημιουργήσει έναν προσωπικό μηχανισμό Διοίκησης, παραγκωνίζοντας ακόμα και τους Αντιδημάρχους, με ένα επιτελείο εξωθεσμικών παραγόντων, τους περισσότερους των οποίων πληρώνετε είτε ως Ειδικούς Συμβούλους είτε ως Συμβούλους με απ’ ευθείας ανάθεση εργασιών (π.χ. για Ευρωπαϊκά Προγράμματα) οι οποίοι όμως στην πράξη ασκούν παρανόμως Διοίκηση.

Σχεδόν δύο (2) χρόνια τώρα υπόσχεστε ότι θα τροποποιήσετε τον υπάρχοντα Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας για να βελτιώσετε τα πράγματα και τη λειτουργία των υπηρεσιών. Στην πράξη δεν έχετε κάνει βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν προχωρήσατε τη διαδικασία αξιοκρατικής επιλογής Προϊσταμένων που προβλέπει ο Νόμος και όσες τοποθετήσεις αναπληρωτών ή μεταθέσεις υπαλλήλων και Προϊσταμένων κάνατε, σκοπός σας ήταν να υπηρετήσετε τις παραπάνω επιλογές σας και όχι το καλό του Δήμου.

Παραδείγματα:
Μεταθέσατε πρόσφατα τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών στη Διεύθυνση Πολεοδομίας, στερώντας από την Τεχνική Υπηρεσία, την οποία αφήσατε «ακέφαλη», ένα έμπειρο στέλεχος που την υπηρετεί επί 33 χρόνια, τα 20 περίπου από τα οποία ως Προϊστάμενος ή Διευθυντής. Την ίδια ώρα υποβαθμίσατε στην Πολεοδομία άλλο στέλεχος που την υπηρετεί επί πολλά χρόνια και γνωρίζει καλύτερα το αντικείμενο.

Πριν λίγο καιρό μεταθέσατε την Προϊσταμένη Διεύθυνσης Καθαριότητας και Περιβάλλοντος ως Προϊσταμένη του Τμήματος Αυθαιρέτων της Πολεοδομίας, σ’ ένα δύσκολο αντικείμενο που δεν εργάστηκε ποτέ και ούτε γνωρίζει, μόνο και μόνο για να μείνει ελεύθερη η θέση της για άλλη επιλογή σας.

Ταυτόχρονα, τον Προϊστάμενο Αυθαιρέτων, που τελεί υπό συνταξιοδότηση για λόγους υγείας και εκκρεμεί μόνο μια απόφαση του αρμοδίου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, τον τοποθετήσατε Προϊστάμενο του Τμήματος Οδοποιίας και Κυκλοφορίας, σε μια θέση που δεν θα πάει ποτέ, όπως καλά γνωρίζετε, όταν υπάρχει διαθέσιμος άλλος Μηχανικός που έχει κριθεί ως Προϊστάμενος από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, εργάζεται στην Τεχνική Υπηρεσία επί 33 χρόνια και είναι αντίστοιχης ειδικότητας.

Μεταθέσατε επίσης πρόσφατα τον Προϊστάμενο του Τμήματος Καταστημάτων, χωρίς μέχρι σήμερα να τον έχετε αντικαταστήσει αφήνοντας μια ακόμη ευαίσθητη υπηρεσία «ακέφαλη», καθώς η φύση και τα αντικείμενα εργασίας του συγκεκριμένου Τμήματος έχουν ειδική βαρύτητα αφορούν αποφάσεις οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται σε ζητήματα οικονομικής φύσης, τον έλεγχο εγκυρότητας των Διοικητικών Πράξεων που εκδίδονται, οι οποίες πρέπει να φέρουν την υπογραφή του Προϊστάμενου και μάλιστα εντός τασσομένων από το Νόμο χρονικών προθεσμιών. Τον τοποθετήσατε ως Προϊστάμενο στο Τμήμα Δημοτικής Κατάστασης καταργώντας και απαξιώνοντας ταυτόχρονα από Προϊστάμενο του Τμήματος μια πολύ έμπειρη υπάλληλο, που για πολλούς μήνες προσπαθούσε κάτω από αντίξοες συνθήκες για την άριστη λειτουργία του Δημοτολογίου και η επιβράβευση της ήταν η κατάργησή της.

Η «αξιοκρατία» της Δημοτικής αρχής σε όλο της το μεγαλείο.

Την ίδια ώρα και πάλι με δική σας ευθύνη δεν έχετε ορίσει Προϊστάμενο στο Τμήμα Προμηθειών, λόγω συνταξιοδότησης του συναδέλφου, αποτέλεσμα και εδώ να μην υπάρχει η σωστή λειτουργία ενός ιδιαίτερα ευαίσθητου Τμήματος και η υπηρεσία να έχει αφεθεί στην τύχη της και οι υπάλληλοι να λειτουργούν χωρίς κανένας να αναλαμβάνει την ευθύνη των όποιων αποφάσεων.

Λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων μεταθέσατε Πολιτικό Μηχανικό με μεταπτυχιακό, στην Οικονομική Υπηρεσία, σε θέση που δεν χρειάζεται τέτοιο επίπεδο σπουδών, υποβαθμίζοντάς τον. Η πραγματική αιτία ήταν ότι λειτούργησε ευσυνείδητα και έντιμα, τόσο στην περίπτωση της δημοπρασίας του Παιδικού Σταθμού (απέκλεισε συμμετέχοντα γιατί δεν είχε τα νόμιμα δικαιολογητικά) όσο και στην περίπτωση υπογραφής Πρωτοκόλλου Παραλαβής Αφανών Εργασιών, πριν την πληρωμή λογαριασμού αναδόχου, όπου ζήτησε να κάνει στοιχειώδη έλεγχο. Ο συγκεκριμένος συνάδελφος προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, δικαιώθηκε και αντί να επιστρέψει στην Τεχνική Υπηρεσία όπου σύμφωνα με τον Διευθυντή αλλά και επιστολή όλων των συναδέλφων του, είναι πλέον απαραίτητος, με νέα απόφασή σας επανατοποθετήθηκε πάλι στην Οικονομική Υπηρεσία.

Μια από τις κορυφαίες επιλογές σας για να πετύχετε τους σκοπούς σας είναι να μετατρέπετε τα έργα και πολλές εργασίες σε προμήθειες ή τα έργα σε εργασίες. Για το σκοπό αυτό αλλάξατε τη δομή του Τεχνικού Προγράμματος και ο κύριος όγκος (σχεδόν 85%) των δράσεων του Δήμου είναι πλέον προμήθειες και εργασίες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δίνονται σε ιδιώτες με απ’ ευθείας αναθέσεις ή πρόχειρους διαγωνισμούς με τη μέθοδο των κατατμήσεων. Έτσι μεγαλώνει το κόστος αφού οι εκπτώσεις που δίνονται είναι συχνά 1% – 2%. Η επιχειρηματολογία σας ότι «το κάνω νόμιμα» δεν ευσταθεί, διότι δεν επαρκεί ως αιτιολογία τα υλικά να είναι πάνω απ’ το 50% για να μετατραπεί ένα έργο σε προμήθεια. Υπάρχει ορισμός στον Ν.3669/2008 για το τι είναι έργο και άπειρες πράξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου όπου αν ανατρέξει κανείς θα δει ότι πολλές από τις προμήθειες και τις εργασίες στο Δήμο μας είναι έργα.

Εσείς όμως επιμένετε γιατί έτσι, πέρα από τις άμεσες ιδιωτικοποιήσεις (όπως η Δημοτική Συγκοινωνία και η φύλαξη των Μαρινών), επιτυγχάνετε έμμεσα να μεταφέρετε στον έλεγχό σας και τον έλεγχο ιδιωτών, το έργο του Δήμου αποφεύγοντας την αυστηρή νομοθεσία για τα έργα (βασικά ο Ν.3669/2008) που προβλέπει επίβλεψη από την Τεχνική Υπηρεσία, αυστηρό ποιοτικό έλεγχο, Επιτροπές Παραλαβής Αφανών Εργασιών, πρόσθετες εγγυήσεις από τον ανάδοχο, 15μηνη συντήρηση απ’ αυτόν από το πέρας των έργων κ.λπ. Εκτός όμως από το «αγκάθι» της Τεχνικής Υπηρεσίας θέλετε να απαλλαγείτε και από κάθε «αγκάθι» και αυτό το επιτυγχάνετε με την πλήρη υποβάθμιση των υπηρεσιών και τον περιορισμό του προβλεπόμενου ελέγχου από ελάχιστους και αν γίνεται του «χεριού σας».

Για το σκοπό αυτό απενεργοποιήσατε και την άλλη δικλείδα ασφαλείας που προβλέπει ο Ν.4024/2011 και είναι η συγκρότηση των Επιτροπών Διαγωνισμού, Αξιολόγησης και Παραλαβής Προμηθειών ή Εργασιών-Υπηρεσιών με υπαλλήλους που έχουν τα νόμιμα προσόντα, μετά από κλήρωση και σε αριθμό ανάλογο με τις κατηγορίες των αντικειμένων, όπου μάλιστα προβλέπεται συμμετοχή Δημοτικού Συμβούλου, επίσης να προκύπτει μετά από κλήρωση.
Για να αποφύγετε λοιπόν «ενοχλητικούς» υπαλλήλους ή Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης, ελαχιστοποιήσατε τις επιτροπές από 12-16 σε μόλις 4 (2 διαγωνισμών, 2 αξιολόγησης και παραλαβών), όταν για παράδειγμα ο Δήμος Ηρακλείου μόνο για την παραλαβή προμηθειών κλήρωσε 11 επιτροπές και για τη βεβαίωση καλής εκτέλεσης εργασιών 8! Εσείς διορίζετε τους Δημοτικούς Συμβούλους (η επιλογή γίνεται μεταξύ 2-3 και ποτέ της αντιπολίτευσης). Όσο για τους υπαλλήλους το ερώτημα που τίθεται είναι: Πως κάποια πρόσωπα είναι κάθε χρονιά μέσα, όποτε και με οποιοδήποτε τρόπο γίνει η κλήρωση;

Ούτε όμως και τα παραπάνω μερικές φορές σας επαρκούν. Για να διασφαλίσετε λοιπόν καλύτερο αποτέλεσμα, συχνά φέρνετε έτοιμες μελέτες από ιδιώτες (προμηθευτές, εργολάβους κ.λπ.) και απαιτείτε από εργαζόμενους, κυρίως της Τεχνικής Υπηρεσίας, αλλά και άλλων υπηρεσιών να τις υπογράψουν. Έτσι απαξιώνετε πλήρως το προσωπικό του Δήμου, μετατρέπετε πολλούς εργαζόμενους σε «υπογραφάκηδες», προσβάλετε την προσωπικότητά τους και κυρίως καταρρακώνετε κάθε έννοια αξιοπρέπειας, αξιοκρατίας και εύρυθμης λειτουργίας του Δήμου.

Την ίδια στιγμή τα έσοδα του Δήμου έχουν βουλιάξει, καθώς ούτε το στοιχειώδες έσοδο, το Τέλος Παρεπιδημούντων δεν εισπράττεται με αποτέλεσμα δεκάδες επιχειρήσεις της εστίασης, ενώ εισπράττουν να μην το αποδίδουν, συγχρόνως έχετε τριπλασιάσει τα έξοδα του Δήμου με τα διάφορα πανηγύρια και φιέστες που ουσιαστικά τίποτα δεν έχουν να προσφέρουν στην κοινωνία της Γλυφάδας ιδιαίτερα σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο.

Κύριε Δήμαρχε,

Σύμφωνα με όλα τα πιο πάνω, αν δεν υπάρξει ΑΜΕΣΑ αλλαγή πολιτικής και νοοτροπίας συνολικά στην λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου με σεβασμό στην υπαλληλική ιεραρχία και την αξιοκρατία το μόνο αποτέλεσμα που θα έχετε είναι ένταση και διάλυση των υπηρεσιών εις βάρος των πολιτών. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά σε εσάς.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό. Περισσότερα

Κλείσιμο