Απόψεις

ΑΜΕΡΙΚΗ ή ΡΩΣΙΑ; ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ, ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ – Γράφει ο Βασίλης Καραμπούλας*

ΑΜΕΡΙΚΗ ή ΡΩΣΙΑ; ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ, ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ – είναι ο τίτλος του επίκαιρου άρθρου που υπογράφει ο Βασίλης Καραμπούλας*

Το 1974, η «κόμπρα”, ο άθλιος Ιωαννίδης έκανε πραξικόπημα στο πραξικόπημα του Παπαδόπουλου και πήγε να ενώσει την Κύπρο με την Ελλάδα

Ο Ετζεβίτ έτριψε τα χέρια του και κατέκτησε την μισή Κύπρο. Βέβαια ο Ιωαννίδης που είχε καταλάβει το λάθος του, την άφησε ανυπεράσπιστη (όπως οι ΗΠΑ την Ουκρανία σήμερα).

Τότε, ο κρετίνος Λύντον Τζόνσον, πρόεδρος των ΗΠΑ, είπε στον άθλιο Ιωαννίδη “ή την Κύπρο θα χάσετε ή την Χίο ή την Λέσβο”. Και προτιμήσαμε να «πουλήσουμε» τη Κύπρο. Βέβαια, παρ’ όλες τις προτροπές του ΟΗΕ, από τότε, η Τουρκία ακόμα να αποχωρήσει από την Κύπρο (40.000 στρατεύματα και σήμερα)..

Το να προσδιορίσουμε πως το παραπάνω έγινε με τις «ευλογίες» της Αμερικής, είναι περιττό – μόλις το είπαμε. Το Διεθνές Δίκαιο έγινε κουρελόχαρτο.

 

Γράφει ο Βασίλης Καραμπούλας

Μέχρι να πέσει η Σοβιετική Ένωση, η Γιογκοσλαβία ήταν η «καλύτερη φίλη» της ΗΠΑ.

Εκεί είχαν στηθεί όλες οι υπηρεσίες παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών.. Όταν όμως έπεσε η Σοβ. Ένωση, ο Αμερικάνος δεν ήθελε μια μεγάλη Γιουγκοσλαβία «φίλη» της Ρωσίας. Οπότε την βομβάρδισαν το 1999 και την διέλυσαν.

Οι Αμερικάνοι τότε βομβάρδιζαν και επιβατηγά τρένα και νοσοκομεία και νηπιαγωγεία, σύμφωνα με μαρτυρίες Γιουγκοσλάβων πολιτών. Κάπου εκεί οι Γιουγκοσλάβοι κατέρριψαν και ένα Stealth, και έτσι μάθαμε πως υπάρχει το Stealth. Αλλιώς θα το περνάγαμε για U.F.O., αν το βλέπαμε στον ουρανό. Τόσο ειλικρινείς ήταν στους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ περί εξοπλιστικών προγραμμάτων, οι Αμερικάνοι.  Τέλος πάντων, στην Γιουγκοσλαβία το Διεθνές Δίκαιο ξανα-έγινε κουρελόχαρτο.

To 2003 ξεκίνησε η επέμβαση στο Ιράκ. Υποτίθεται πως έγινε για όπλα μαζικής καταστροφής και για την δημοκρατία έναντι της τρομοκρατίας. Όμως ποτέ δεν βρέθηκαν αυτά τα όπλα, και η δημοκρατία ποτέ δεν αποκαταστάθηκε, αν εξαιρέσουμε πως ένας σοσιοπαθής δικτάτορας και οι γιοι του σκοτώθηκαν (Χουσείν). Και τρομοκρατία ακόμα υφίσταται στην περιοχή, και μάλιστα πιο εκτεταμένα. Ο αληθινός λόγος της επέμβασης, λοιπόν, ήταν τα πετρέλαια και οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι του Ιρακ. Το Διεθνές Δίκαιο ξανα-μανα έγινε κουρελόχαρτο.

Το 2011 η Τουρκία (Ερντογάν), χρηματοδοτώντας ισλαμοφασίστες (Αδελφοί Μουσουλμάνοι), ξεκίνησε επίθεση στην Συρία.

Οι Τούρκοι- ισλαμοφασίστες διέπραξαν συλλήβδην εγκλήματα πολέμου, αποσταθεροποίησαν μια χώρα, δημιούργησαν μεταναστευτικές ροές, και τις εργαλειοποίησαν για να εκβιάσουν την Ευρώπη, να καρπωθούν τεράστια κονδύλια, και να αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα (με αποκορύφωμα τον Έβρο το 2020).

Το Διεθνές Δίκαιο (επέμβαση σε ξένη χώρα, παράνομη μετανάστευση) έγινε προσάναμμα. Αλλά ο Πούτιν είχε άλλες σκέψεις .. ειδικά μετά την θρασύδειλη κατάρριψη του Ρώσικου Sukhoi που παραβίασε το Τούρκικο FIR για 17 sec.. και ενός στυγνού τούρκικου εκβιασμού του ΝΑΤΟ για να ξεκινήσει πόλεμο με την Ρωσία.. η υψηλή Ρωσική στρατηγική μετέτρεψε τον Ερντογάν σε ημι-μαριονέτα της Ρωσίας.

 

Το 2019 η Τουρκία ενεπλάκη στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, για να βάλει χέρι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της. Σκότωσαν πολλούς αμάχους με τα οπλισμένα drones τους, τα UAV Bayraktar. Το Διεθνές Δίκαιο έγινε χαρτί υγείας για να σκουπίζεται η Τουρκία.

 

Το 2020 η Τουρκία μέσω του Αζερμπαϊτζάν κάνει πόλεμο στην Αρμενία (Ναγκόρνο Καραμπάχ). Εκατοντάδες Αρμένιοι σκοτώνονται από τα “ρομπότ-drones” του Τούρκου. Το Διεθνές Δίκαιο έγινε χαρτί υγείας για να σκουπίζεται η Τουρκία, όπου θέλει.

Πριν από λίγες μέρες ο Τούρκος βάζει δάχτυλο στο τουρκόγενές Καζακστάν για να ανατρέψει την κυβέρνηση και να επεκτείνει την επιρροή του.

Στόχος του, ο παντουρκισμός, όπερ, να δημιουργήσει έναν διευρυμένο «τούρκικο» διάδρομο: Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν, Κιργιστάν … ως τους Ουιγούρους της Κίνας. Με τις ευλογίες της Αμερικής, για να μην κάνει κουμάντο στην περιοχή ο Ρώσος.  Εκεί ο Πούτιν πάλι πάτησε πόδι…

 

Μετά από συστηματική κουρελοποίηση του Διεθνούς Δικαίου, η Αμερική βάζει τον Ζελένσκι να δηλώσει την επιθυμία του να γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ, και να εγκατασταθούν εκεί πυρηνικά. Χρήσιμος ηλίθιος, όπως ο Γεωργιανός Σαακασβίλι, που του πήρε τα μυαλά η Δύση και χτύπησε τις ρωσικές μειονότητες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας..παρά μονάχα για να τις προσαρτήσει η Ρωσία το 2008;  Πληρωμένος πράκτορας που τον πούλησε η Αμερική; Θα διαφημίσει και αυτός πίτσες όπως ο Γκορμπατσώφ; Άμα ζήσει.. Δε ξέρουμε ..

 

Πάντως ο Πούτιν δεν υπήρχε περίπτωση να κοιτάζει παθητικά  αμέτοχος. Διαθέτει τον ισχυρότερο στρατό της Ευρώπης. Η Ρώσικη Αρκούδα δεν μπορεί να κάτσει να ασχολείται για πολύ με τους λύκους. Μια, δυο προειδοποιήσεις, τέλος. Θα επιτεθεί. Και όπως είδαμε, επιχείρησε κυκλωτικά, χειρουργικά, με σκοπό να ελέγξει όλες τις πυρηνικές δομές της Ουκρανίας.

 

Και για να μην νομίσει κανείς πως ο γράφων είναι Ρωσόφιλος, και επειδή έχουμε αρκετούς δίγλωσσους ρωσόφονους πληθυσμούς στην Ελλάδα που τείνουν να δημιουργούν αγιογραφίες στον Πούτιν, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι.

Ίσως και να φαντάζει γελοίο που το ξεκαθαρίζουμε, ίσως αυτονόητο, μα πρέπει.

Ο Πούτιν δεν είναι καλός άνθρωπος. Λένε πως άρχισε να αποκτά ισχύ όταν μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, έφυγε από χαμηλόβαθμος αξιωματούχους της KGB και έγινε δεξί χέρι του Δημάρχου Αγίας Πετρούπολης.

Εκεί λέγεται πως καταχράστηκαν μαζί 100 εκ δολλάρια για τρόφιμα .. που ποτέ δεν έφτασαν στην Αγ. Πετρούπολη. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως όταν ένας άνθρωπος καταχραστεί τέτοιο ποσό χρημάτων, σε τέτοια ιστορική καμπή, σε τέτοια εθνική καταστροφή, με τους συνανθρώπους του να λιμοκτονούν, είναι εξαιρετικά αμοραλιστής, ανήθικος, και υστερόβουλος.

Επίσης γνωρίζουμε πως συμπεριφέρθηκε σε ανθρώπους που του πήγαν κόντρα, όπως ο πρώην πράκτορας Λιτβινέκο που δολοφονήθηκε από το «μακρύ χέρι» του Πούτιν, μαζί με την κόρη του, με χρήση πολωνίου, στο Λονδίνο, στο οποίο είχαν αυτομολήσει. Μα και η στυγνή εκτέλεση της δημοσιογράφου που εξέθετε τον «τσάρο» με τα άρθρα και τα βιβλία της, Άννα Πολιτκόφσκαγια. Ο Πούτιν εν ολίγοις, είναι παραβιαστής και του Θετικού, και του Φυσικού και του Διεθνούς Δικαίου. Αλλά, πάρα ταύτα, είναι ένας ηγέτης με υψηλό πατριωτικό συναίσθημα, που δεν αφήνει το Ρώσικο έθνος πέραν των Ρωσικών συνόρων, να χύνει το αίμα του άδικα, και να μαρτυρά. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

Επίσης, καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε, στον αντίποδα, πως η Σοβιετική Ρωσία προώθησε την Βουλγαρία (Βουλγαροκομιτατζήδες) για να καταλάβουν την Μακεδονία μας, το 1903, ώστε να επιτύχουν σλαβική θαλάσσια διέξοδο στον Θερμαϊκό Κόλπο,  και η Σοβιετική Ρωσία ήταν επίσης αυτή που έτριβε τα χέρια της όταν η Τουρκία κατέλαβε την Κύπρο, ώστε να καταρρεύσει η Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία ξεδιάντροπα, ακόμη, δήλωσε το 2020, από επίσημα χείλη, πως οι Ρώσοι τουρίστες δεν θα χρειάζονται εισιτήριο πλέον για την Αγία Σοφιά, που ξανάγινε τζαμί, παραβιάζοντας και πάλι το Διεθνές Δίκαιο.

Από τη άλλη, η Ρωσία ήταν ο κύριος σύμμαχος μας έναντι των Οθωμανών, και εγγυήτρια δύναμη της Ανεξαρτησίας μας.

Ήταν εκείνη που έχυσε ποταμούς αίματος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και στους δύο παγκόσμιους πολέμους. Κάποια εκατομμύρια Ελλήνων παλιννοστούντων της Σοβιετικής Ενώσεως, που διαθέτουν ακόμα πολιτιστικούς και γλωσσικούς δεσμούς με την Ρωσία, και είναι μέρος της ταυτότητας τους, βρίσκονται στην πατρίδα μας.

Μια τεράστια ομογένεια βρίσκεται στην Ρωσία,. Ακόμη ο Ρώσος ανταγωνίζεται τον Τούρκο στην Μέση Ανατολή (παντουρκικός διάδρομος).

Έχουμε 120.000 Έλληνες στην Ουκρανία, η οποία πλέον έχει πέσει σε Ρωσικά χέρια.

Έχουμε και μία αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη που αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλειας των Ρώσων.. Έχουμε και μια συνειδητή λυκοφιλία, ορισμένης έκτασης και διάρκειας, αναμεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Άλλωστε η Ρωσία μόνο που δεν μας παρακάλεσε τόσα χρόνια να συνεργαστούμε.. Εμείς την αγνοήσαμε ..

Άρα τα δίπολα καλό/κακό, ηθικό/ανήθικο, ji- ai- joe / cobra, κτλ πρέπει να απουσιάζουν από τη σκέψη μας. Στην  διεθνή πολιτική δεν υπάρχουν μόνιμοι εχθροί, ούτε και μόνιμοι φίλοι, υπάρχουν μόνο μόνιμα συμφέροντα» ( Sir H.J. Temple of Palmerston). H Αμερική δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να εφαρμόσουμε κυρώσεις στη Ρωσία. Η Tουρκία δεν το δέχεται. Εμείς γιατί να το δεχτούμε; Και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ δεν είμαστε; Μάλιστα ποιοι είναι πιο πιστά μέλη του ΝΑΤΟ; Εμείς που ουδέποτε δημιουργήσαμε οποιοδήποτε πρόβλημα, σε σύμμαχο ή και μη, και σύμφωνα με νέες μελέτες είμαστε οι Νο1 που ξοδεύουμε σε εξοπλιστικές δαπάνες, ή οι Τούρκοι, που αναίρεσαν εντελώς τους ουσιώδεις λόγους ένταξης τους στη συμμαχία, αμφισβητώντας την κυριαρχίας μας ως συμμάχων, εις βάρος της συνοχής και της λειτουργικότητας της συμμαχίας,  και φλερτάροντας επικίνδυνα με τον κύριο ανταγωνιστή του ΝΑΤΟ, την Ρωσία;

Η Ελλάδα οφείλει να μείνει με τον εαυτό της.

Είμαστε φίλοι με όλους, είμαστε εχθροί σίγουρα με την Τουρκία.

Πρέπει να υποβάλλουμε κυρώσεις στην Τουρκία, και όχι στην Ρωσία. Η Ρωσία δεν είναι εχθρός μας !

Πρέπει να λάβουμε εχέγγυα για την αμερικανική συνδρομή έναντι της Τουρκικής επιθετικότητας, ως τα πιο υπεύθυνα μέλη του ΝΑΤΟ που είμαστε, και όχι χαρτογιακαδίστηκες απαντήσεις τύπου Στόλτενμπεργκ: «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τα προβλήματα σας με τους Tούρκους».

Πληρώνουμε, κάνουμε εξυπηρετήσεις , είμαστε πυλώνας ειρήνης ΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ !

Πρέπει να υποστηρίξουμε αυτούς που μας συμφέρει και να πολεμήσουμε (νομικά, διπλωματικά, και αν χρειαστεί και στο πεδίο) όσους μας εχθρεύονται και μας απειλούν.

Αν το πιο σκληρό παιγνίδι στα χαρτιά είναι το χαρακίρι, τότε το χαρακίρι μπροστά στην Γεωπολιτική φαντάζει .. uno ! H Γεωπολιτική δεν έχει να κάνει με θρησκεία, ηθική, καλοσύνη κτλ. Μόνο με συμφέροντα, πόρους, πρώτες ύλες, σύνορα, εθνική ασφάλεια, υποστηριζόμενα από στρατούς και τεχνολογικούς εξοπλισμούς κλίμακας

 

Η Αμερική και η Ρωσία δεν είναι η Νέα Δημοκρατία και το Πασόκ των 80ς, για να κρατάμε σημαιάκια και να δημιουργούμε παρατάξεις! Η Ελλάδα πρέπει  να κοιτάξει τα αμιγώς δικά της συμφέροντα, και κανενός άλλου. Δεν είμαστε η ουρά κανενός. Μικροί δεν σημαίνει και αδύναμοι. Και τα πιστόλια zastava μπορούν να είναι μικρά, αλλά τη δουλειά τους την κάνουν μια χαρά..

 

Σύμμαχοι με τους Αμερικάνους λοιπόν, αλλά υπό όρους και με εχέγγυα.

Με τους Ρώσους ουδετερότητα ! Προς το παρών, μέχρι να πέσει η σκόνη. Μετά εντεινόμενη φιλία !

Και το Διεθνές Δίκαιο να το τηρούμε και να το τιμούμε καθ’ ολοκληρίαν, παντού και πάντα, και όχι κατά περίπτωση ! 

 

Υ.Γ. Χαρακτηριστική νομίζω, και υποδηλωτική, είναι η βοήθεια που λάβαμε άμφω, στις πυρκαγιές του Αυγούστου. Οι ΗΠΑ, με 4 βάσεις και άλλες 4 υπό συζήτηση στην επικράτεια μας, έστειλαν ένα αεροπλάνο 8P Poseidon, ενώ η Ρωσία, με 0 βάσεις, και «μέτρα» από το 2014 (Κριμαία) έστειλε δυο θηριώδη πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου Ilyushin Il-76 αλλά και δυο ελικόπτερα τύπου Mil Mi-8 !

 

*Βασίλειος ΣΚαρaμπούλας , B.A. (Hοns) Political Science, The University of Birmingham

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό. Περισσότερα

Κλείσιμο