FeaturedΠολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης : Σκοπός της Κυβέρνησης είναι να πληγεί το ίδιο το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο (Βίντεο)

Σκοπός της Κυβέρνησης είναι να πληγεί το ίδιο το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο , υποστήριξε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης , από το βήμα του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ ΕΝΠΕ , τονίζοντας για μια ακόμη φορά την σταθερή θέση του κόμματός του που είναι αντίθετη στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής .

“Η θέση της Νέας Δημοκρατίας γύρω από το θέμα του εκλογικού νόμου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ξεκάθαρη: Είναι μια θέση -η οποία, αντιλαμβάνομαι και παρακολουθώντας τις εργασίες σας- απηχεί στη συντριπτική πλειοψηφία όσων συμμετέχουν σε αυτό το Συνέδριο.  Η απλή αναλογική είναι περίπου βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, και θα πλήξει και την αξιοπιστία της Αυτοδιοίκησης.”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης , για να συνεχίσει σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση  δεν θα μπορέσει τελικά  να επιβάλει την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση. “Και δεν θα μπορέσει, γιατί θα συντριβεί στις ευρωεκλογές και θα οδηγηθεί στην έξοδο από την εξουσία πολύ πριν γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές.”

Ενώ διαβεβαίωσε τους συνέδρους ότι θα επαναφέρει τον ισχύοντα εκλογικό νόμο , ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μπορεί να γίνουν ταυτόχρονα με τις εθνικές.

Αναφερόμενος στο Κράτος , το χαρακτήρισε ως τον μεγάλο ασθενή , ένα Κράτος γραφειοκρατικό , αρτηριοσκληρωτικό, γερασμένο και σκουριασμένο , “Ένα Κράτος δαιδαλώδες και αναχρονιστικό, που δεν έχει ακόμα ενσωματώσει σύγχρονες τεχνολογίες, με κατακερματισμένη νομοθεσία και με ζούγκλα αρμοδιοτήτων. Ένα Κράτος που αδικεί όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Με πρώτους να το αντιλαμβάνονται όσοι εργάζονται γι’ αυτό και όσοι το υπηρετούν.”

Όσο αφορά τις θέσεις της ΝΔ , ο Πρόεδρός της στάθηκε σε δυο βασικά ζητήματα :

“Βήμα πρώτο: Είναι, νομίζω, περιττό να περιγράψω σε σας τον ανορθολογισμό του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου με τον κατακερματισμό, τις αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, τη νοσηρή γραφειοκρατία, την πολυνομία. Είστε και εσείς θύματα αυτού του τερατουργήματος. Ξεκαθαρίζουμε, λοιπόν, την κατάσταση αρχίζοντας από τον αποτελεσματικό αναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων. Τι κάνει το κεντρικό Κράτος, τι κάνουν οι αποκεντρωμένες, τι κάνουν οι Περιφέρειες, τι κάνουν οι Δήμοι. Επανεξετάζουμε συνολικά τη λειτουργία των αποκεντρωμένων διοικήσεων, αλλά και τη μεταφορά από το κεντρικό Κράτος ζωτικών αρμοδιοτήτων, όπως -ενδεικτικά αναφέρω- του πολεοδομικού σχεδιασμού. Η σημερινή Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μέχρι που να αλλάξει το Σύνταγμα, θα διατηρήσει μόνο τις απολύτως προβλεπόμενες, από το Σύνταγμα, αρμοδιότητες. Στερείται τελικά κάθε λογικής να λαμβάνει την τελική απόφαση για ένα σχέδιο πόλης ένα υπηρεσιακό στέλεχος ενός Υπουργείου και όχι το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα, ήδη επεξεργαζόμαστε σημαντικές τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν σε κρίσιμες επιμέρους νομοθεσίες οι οποίες επηρεάζουν το έργο σας, όπως ο νόμος Σπίρτζη για τα δημόσια έργα. Δεν νοείται ένα έργο που θέλει δύο μήνες για να υλοποιηθεί, να χρειάζεται οκτώ μήνες για να φτάσει μέχρι τη συμβασιοποίηση.

Για να μην ξεχνιόμαστε: Πριν λίγες μέρες κλείσατε 3,5 χρόνια θητείας. Το μισό από αυτό το διάστημα δεν σας έχουν αφήσει να δημοπρατήσετε έργα. Με την αποχή των μηχανικών από το ασφαλιστικό του 2015, με τα capital controls, με τη διακοπή του ΕΣΠΑ, με τον ν.4412 που συνεχίζει να τροποποιείται συνεχώς και να ερμηνεύεται συνεχώς, με τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς που χρειάστηκαν 7 μήνες για να φτιαχτούν μητρώα. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζετε. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να δημιουργούνται κίβδηλα πρωτογενή πλεονάσματα.

Κακά τα ψέματα: Η ίδια η ζωή απαιτεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας πιο ευέλικτο και λιγότερο γραφειοκρατικό, με συγχώνευση και κατάργηση διοικητικών οργάνων και με απλοποίηση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Δεν είναι δυνατόν να απαιτείται προγραμματική σύμβαση με δύο συμβούλια, δύο ελέγχους νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και άλλα δέκα βήματα, για να αγοράσει, για παράδειγμα, μια Περιφέρεια έναν υπολογιστή ή ένας ακριτικός Δήμος έναν απινιδωτή για ένα κέντρο υγείας. Αυτά πρέπει επιτέλους να αλλάξουν. Και θα αλλάξουν και πολύ γρήγορα. Μπορούν να αλλάξουν.  

Βήμα δεύτερο: Βοηθάμε την Αυτοδιοίκηση για να βοηθήσει τον εαυτό της. Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τη δημοσιονομική πραγματικότητα, όμως τα περιθώρια για στήριξη του έργου σας είναι υπαρκτά και σημαντικά. Εμείς θα προχωρήσουμε στη σύσταση του Ταμείου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με θεσμοθετημένους πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από τον Τακτικό Προϋπολογισμό. Σε μια κίνηση εμπιστοσύνης προς την Αυτοδιοίκηση, αναθεωρούμε το μηχανισμό χορήγησης των Κ.Α.Π. Όπου -γνωρίζετε πολύ καλά- υπάρχουν στρεβλώσεις και  αδικίες. Θα διευκολύνουμε τους Δήμους να αυξήσουν τους πόρους τους και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, αξιοποιώντας κατ’ αρχάς την ίδια την ακίνητη περιουσία τους. Ταυτόχρονα, αξιοποιούμε, με μια νέα λογική, όλα τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, στηρίζοντας ενεργά και αποφασιστικά τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και αξιοποιώντας διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων και διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, που αντιμετωπίζουν την Αυτοδιοίκηση παντού στον κόσμο, τις Περιφέρειες, τους μεγάλους Δήμους, με αυξημένο ενδιαφέρον.

Με απλά λόγια, θέλουμε να σας δώσουμε τη δυνατότητα να κάνετε τη δουλειά σας καλύτερα. Και αν η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα οδηγεί στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών με χαμηλότερο κόστος, αυτό πρέπει να ενθαρρύνεται και όχι να αποθαρρύνεται.  Εξάλλου, πολλοί από εσάς συνεργάζεστε ήδη επιτυχημένα με ιδιώτες σε εξαιρετικά ευαίσθητα αντικείμενα, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων, παρέχοντας στους πολίτες καλύτερες υπηρεσίες, καθαρότερες πόλεις με χαμηλότερο κόστος.  Θέλουμε επίσης, να ενισχύουμε τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης και στην κοινωνική πολιτική. Και θα είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε, κ. Πρόεδρε σε πρώτη φάση -ξέρω και την ευαισθησία σας για το θέμα αυτό- πιλοτική μεταφορά των Κέντρων Υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με ενίσχυση του ρόλου της στην κοινωνική πρόνοια.

Θέλω, επίσης, να ξεκαθαρίσουμε πως όσον αφορά την άσκηση εποπτείας και ελέγχου των Ο.Τ.Α από το κεντρικό Κράτος, αυτή θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά τη νομιμότητα των πράξεων, όπως το Σύνταγμα ορίζει. Ασφαλώς θα εποπτεύεται η κατάρτιση και εκτέλεση αξιόπιστων προϋπολογισμών και θα διεξάγεται απολογιστικός έλεγχος.  Ο έλεγχος, όμως, θα πρέπει να γίνεται δίχως να παρακωλύεται η λειτουργία των Ο.Τ.Α. και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επεκτείνεται στη σκοπιμότητα των πράξεων. Η σκοπιμότητα είναι δική σας υπόθεση. Γι’ αυτό εκλέγεσθε, για να παίρνετε ακριβώς αυτές τις αποφάσεις. Η διαδικασία αυτή πρέπει να επιβλέπεται και να εποπτεύεται από το ενιαίο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από την εμπειρία μου, δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος, γιατί τα δύο αυτά Υπουργεία να είναι διακριτά. Ο σχεδιασμός της οργάνωσης του Κράτους σε όλα του τα επίπεδα -αυτό που εσείς αναδεικνύετε, η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση- πρέπει να είναι συγκεντρωμένος σε έναν και όχι σε δύο πολιτικούς προϊσταμένους. Ταυτόχρονα, σχεδιάζουμε διαδικασίες αξιολόγησης του προσωπικού των Ο.Τ.Α., αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους πολίτες τους ίδιους, η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει πολύ σε αυτή την κατεύθυνση.

Αναφορικά με την εσωτερική αναδιοργάνωση των Δήμων, θέλουμε να κάνουμε κάτι το οποίο έχουμε συζητήσει πολλές φορές, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει: Να τυποποιήσουμε και να διευκολύνουμε την εκπόνηση νέων οργανογραμμάτων ανάλογα με το είδος του Δήμου: άλλες οι ανάγκες ενός μεγάλου αστικού Δήμου, άλλες οι ανάγκες ενός νησιωτικού Δήμου. Με ξεκάθαρη περιγραφή διαδικασιών, αλλά και θέσεων εργασίας. Αλλά θέλουμε να εφαρμόσουμε στους Ο.Τ.Α. ένα σύστημα κινητικότητας με αντικειμενικά κριτήρια, με στόχο τη βέλτιστη κατανομή των εργαζομένων προς όφελος των πολιτών.  Δεν γίνεται να αποψιλώνουμε ειδικά τους μικρότερους Δήμους  -τους νησιωτικούς, τους ορεινούς, τους ακριτικούς Δήμους- από προσωπικό που τους είναι απολύτως απαραίτητο. Και δεν μπορεί να γίνει καμία κινητικότητα εάν δεν συμφωνήσει ο φορέας προέλευσης. Και σίγουρα, με σωστό προγραμματισμό, μπορούμε να στελεχώσουμε τις υπηρεσίες σας με διαφάνεια και να υπηρετήσουμε τις πραγματικές ανάγκες σας. Έτσι ώστε να αποφευχθούν οι αδιαφανείς διαδικασίες, όπως αυτή της τελευταίας προκήρυξης του ΑΣΕΠ για τη μονιμοποίηση των 8.000 συμβασιούχων. Γνωρίζετε, ότι έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση χιλιάδων άλλων υποψηφίων, που στην πραγματικότητα απορρίφθηκαν, εξαιτίας της αλλαγής των όρων της προκήρυξης μετά την έκδοσή της.

Δεν θα επεκταθώ στις σχετικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Τις γνωρίζετε όλοι. Έχουμε, όμως, υποχρέωση να καθορίσουμε τους κανόνες του παιχνιδιού. Να εφαρμοστεί ο νόμος και το Σύνταγμα και να μπει επιτέλους ένα τέλος στη φάμπρικα των αλόγιστων παρατάσεων και ανανεώσεων συμβάσεων, που συνήθως οδηγούν σε αθρόες μονιμοποιήσεις, οι οποίες είναι εύθραυστες νομικά, κρατούν ομήρους όλους αυτούς τους συμβασιούχους χωρίς βέβαια να έχει γίνει καμία προηγούμενη μελέτη των πραγματικών αναγκών.

Αυτές οι παρεμβάσεις που σας περιέγραψα μπορούν να γίνουν άμεσα, μέσα στους πρώτους έξι μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μας.  Θα διευκολύνουν σημαντικά το έργο, όχι το δικό σας πια, αλλά των επομένων δημοτικών και περιφερειακών Αρχών. Ταυτόχρονα, θα θέσουν τις βάσεις για να ξεκινήσει μια ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση, για την πιο τολμηρή μεταρρύθμιση που αφορά την οργάνωση του Κράτους. Και δεν είναι άλλη από την πλήρη απελευθέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από τη θεσμοθέτηση της οικονομικής της ανεξαρτησίας. Δηλαδή, την πραγματική δημοσιονομική αποκέντρωση, με δυνατότητα καθορισμού και είσπραξης συγκεκριμένων φόρων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια τέτοια μεταρρύθμιση θέλει προσεκτικό σχεδιασμό. Θα είχε όμως σπουδαία αποτελέσματα, αφού πρώτα απ’ όλα, η Αυτοδιοίκηση θα είναι άμεσα υπόλογη στους δημότες για την παραμικρή δαπάνη. Και δεύτερον, θα ενίσχυε την αρχή της ανταποδοτικότητας με τους δημότες να γνωρίζουν πως τα χρήματά τους επιστρέφουν σε αυτούς με τη μορφή έργων ή υπηρεσιών.”

 

Μάκης Μοσχοβούδης

Δημοσιογράφος-Σύμβουλος Τύπου & Επικοινωνίας

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό. Περισσότερα

Κλείσιμο