Κοινωνία

Σε συλλαλητήριο στις 6 Οκτωβρίου κτηνοτρόφοι της Αιτωλ/νίας

κτηνοτροφοι
Σε αγωνιστικό συλλαλητήριο καλεί αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού Αιτωλοακαρνανίας ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ξηρομέρου, στις 6 Οκτωβρίου στον κόμβο Κουβαρά, έξω από το Αγρίνιο. Την ίδια ώρα στους δρόμους αποφάσισε να βγει η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, στις αρχές του μήνα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Φίλοι ΑΓΡΟΤΕΣ και ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ, τα τελευταία χρόνια το εισόδημά μας έχει μειωθεί δραματικά.

Οι φόροι αυξάνονται, οι τιμές των προϊόντων μας πέφτουν, τα αναγκαία για την παραγωγή μας ακριβαίνουν, οι επιδοτήσεις πλέον δίνονται «πετσοκομμένες» ειδικά λόγω βοσκότοπων. Ο ΕΛΓΑ παρότι πληρώνουμε ακριβά δεν αποζημιώνει σχεδόν τίποτα, μεγάλο παράδειγμα οι περσινές καταστροφές από τον καταρροϊκό πυρετό, αλλά και η θεομηνία του Οκτωβρίου.

Τα βιολογικά δεν έχουν πληρωθεί εδώ και τρία χρόνια. Τώρα η κυβέρνηση και το μνημόνιο βάζουν τέλος στα επαγγέλματα μας. Με την αύξηση του ΟΓΑ (θα πληρώνουμε τέσσερις φορές περισσότερο) την αύξηση του φόρου στο 26% και της προκαταβολής για το επόμενο έτος στο 55% οι «επιχειρήσεις» μας (όπως λέει το κράτος) θα κλείσουν.

Παρά τις καταστροφικές συνέπειες όλων αυτών των μέτρων παρατηρείτε ανοχή και αδιαφορία από εμάς τους ίδιους.

Κτηνοτροφικοί και αγροτικοί σύλλογοι απ’ όλη την Αιτωλοακαρνανία σας καλούν σε ένα αγωνιστικό Συλλαλητήριο στις 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 11:00 π.μ., στον κόμβο ΚΟΥΒΑΡΑ.

Για το καλό μας πρέπει να αντιδράσουμε και να αγωνιστούμε, γιατί όπως λέει κι ο λαός: «ΑΝ ΔΕΝ ΚΛΑΨΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΤΟ ΤΑΪΖΕΙ Η ΜΑΝΑ».

Φίλοι ΑΓΡΟΤΕΣ και ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ οργανωθείτε μέσα από τους παλιούς συλλόγους ή δημιουργήστε νέους συλλόγους για να μπορέσουμε να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε.

Ο ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ είναι παρών και αγωνίζεται, καθώς επίσης είναι ανοιχτός για την έγκαιρη νέων μελών πραγματικών κτηνοτρόφων.

Σε εγρήγορση η ΠΕΚ
Την απόφασή της να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις πανελλαδικής κλίμακας από τις αρχές Οκτωβρίου ανακοίνωσε από την Πρέβεζα όπου συνεδρίασε το διοικητικό της συμβούλιο τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων καλώντας και τους υπόλοιπους φορείς και οργανώσεις των αγροτών να την ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, σε πρώτη φάση οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν περιφερειακά σε νομούς όπου υπάρχει ετοιμότητα και στη συνέχεια να επεκταθούν στο σύνολο της χώρας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Δημήτρης Καμπούρης τόνισε ότι αφού καταγράφηκε και κατατέθηκε, η ανησυχία και ο προβληματισμός όλων ενόψει των νέων φορολογικών μέτρων για τους αγρότες και του κτηνοτρόφους, ελήφθη απόφαση για κινητοποιήσεις άμεσα.

Ειδικότερα δήλωσε: «Ομόφωνα συναποφασίσαμε, σε συντονισμό και συνεργασία με τους άλλους φορείς των αγροτών και κτηνοτρόφων να προχωρήσουμε σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις από τις αρχές Οκτωβρίου. Αρχικά, θα είναι περιφερειακές ως κτηνοτρόφοι , σε Νομούς όπου υπάρχει ετοιμότητα. Επίσης, παίρνουμε την πρωτοβουλία, να καλέσουμε τους άλλους φορείς των αγροτών, των κτηνοτρόφων, τους νέους αγρότες, σε μία ευρεία σύσκεψη, όπου θα συζητήσουμε το θέμα και η πρόταση μας θα είναι, να δημιουργηθεί μια συντονιστική επιτροπή αγώνα».

Έξω από την Εφορία Λαμίας την Πέμπτη οι σύλλογοι της Φθιώτιδας
Παράσταση διαμαρτυρίας στην εφορία της Λαμίας θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 1η Οκτώβρη στις 10 π.μ. οι αγροτικοί Σύλλογοι Μακρακώμης, Στυλίδας-Εχιναίων, Πελασγίας και ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Λοκρίδας εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα φορολογικά μέτρα που τους πλήττουν.

Η απόφαση πάρθηκε κατά την ανοιχτή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή 27 Σεπτέμβρη με τη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων από την Φθιώτιδα και εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων Μακρακώμης, Στυλίδας-Εχιναιών, Πελασγίας, και του Ενωτικού Αγροτικού Συλλόγου Λοκρίδας.

Κοινό συμπέρασμα όλων ήταν ότι τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί μέσω του 3ου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και με την ψήφο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ, καθώς και με όλα τα άλλα που συμπεριλαμβάνονται στα 2 προηγούμενα μνημόνια αλλά και μέσω των αντιαγροτικών περιοριστικών πολιτικών της ΕΕ και της νέας ΚΑΠ οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια άμεσα τους μικρομεσαίους αγρότες στην έξοδο τους από την αγροτική παραγωγή και τις οικογένειες τους στην ανεργία και την εξαθλίωση. Επιπλέον εκφράστηκε η αγωνία τους για την εγκατάλειψη και ερημοποίηση των χωριών τους.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην αύξηση της φορολογίας από το 13% στο 29%, την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%, την κατάργηση της επιστροφής του φόρου στα καύσιμα, την φορολόγηση στο σύνολο των ενισχύσεων και αποζημιώσεων, την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για μέσα και εφόδια και για μια σειρά βασικά είδη ανάγκης και τρόφιμα. τον τριπλασιασμό των εισφορών του ΟΓΑ, την μείωση των ενισχύσεων μέχρι και 50% που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ.

Τόνισαν ότι δεν υπάρχει κανένας χρόνος αναμονής, ότι η απογοήτευση δεν οδηγεί πουθενά και ότι ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι αυτός της οργάνωσης και του κοινού αγώνα με όλους τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από τις ίδιες πολιτικές.

Σε αναβρασμό και οι Κρητικοί

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις δηλώνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης. Παρά τη στάση αναμονής που τήρησαν πριν από τις εκλογές, διαμηνύουν πλέον στην νέα κυβέρνηση πως αν δεν βρεθούν τις επόμενες κιόλας ημέρες, ισοδύναμα μέτρα για τη φορολογία και το ασφαλιστικό, είναι αποφασισμένοι να ανάψουν τις μηχανές των τρακτέρ.

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού Ρεθύμνου, σε συνεννόηση με τους συλλόγους της Κρήτης, παραμένουν ανένδοτοι στη στάση τους και υπογραμμίζουν πως τα μέτρα «αφανισμού» του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου δεν πρόκειται να περάσουν.

Ο Πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Βενιεράκης μιλώντας στα τοπικά Μέσα υπογράμμισε: «Περιμένουμε αυτές τις μέρες από τη νέα κυβέρνηση να εξετάσει το ζήτημα και να βρει ισοδύναμα μέτρα. Αυτά τα μέτρα που ανακοίνωσαν αρχικά στη φορολογία και το ασφαλιστικό, δεν μπορούν να εφαρμοστούν, διότι θα αφανίσουν τον πρωτογενή τομέα. Είμαστε αποφασισμένοι και πλέον στέλνουμε και από τη Κρήτη το μήνυμά μας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Κατσανέβας ανέφερε: «Είμαστε σε αναμονή. Έχουμε στείλει το μήνυμά μας και περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Περιμένουμε ισοδύναμα μέτρα για τη φορολογία και το ασφαλιστικό και φυσικά αν δεν υπάρξουν εξελίξεις είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις όλοι οι σύλλογοι της Κρήτης».

Συνεδρίασαν στην Ημαθία

Συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης το Δ.Σ. του Α.Σ.Γ.Βέροιας εξετάζοντας τις τρέχουσες αλλά και τις μελλοντικές εξελίξεις στον Αγροτικό τομέα.

«Σε συνέχεια των αποφάσεων της συνδιάσκεψης των Αγροτικών Συλλόγων της Πρωτοβουλίας των Αγροτών στο Βελβεντό Κοζάνης ο προσανατολισμός και η πορεία μας προς την τελική διαμόρφωση των αποφάσεων των Συλλόγων μας καθορίζονται από πέντε σημαντικούς παράγοντες.

1. Ο Ορισμός του κατα κύριο επάγγελμα αγρότη ο οποίος επανέρχεται στην ατζέντα της κυβέρνησης.

2. Το πλαίσιο πάνω στο οποίο αναμένεται να κινηθεί η νέα κυβέρνηση σε οτι αφορά τιν αναδιάρθρωση του χώρου και την εν γένει παραγωγική ανασυγκρότηση.

3. Τις νεες φορολογικες ρυθμίσιες για τους αγρότες όπως αυτες καθορίζονται απο το 3ο μνημόνιο.

4. Τις νέες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις.

5. Τα κόκκινα δάνεια των αγροτών και την ανάγκη στήριξης του εισοδήματος των Ελλήνων Παραγωγών μετα και τις εξαγγελίες της Ε.Ε. σχετικά με τις ζημίες που έχουν υποστεί προϊόντα και παραγωγοί απο το Ρώσσικο Εμπάργκο.

Για όλα αυτά ζητήσαμε άμεση συνάντηση των Συλλόγων της πρωτοβουλίας των αγροτών με τον Υπουργό Γεωργίας κ. Αποστόλου .

Αμεσα θα ακολουθήσουν οι περιφεριακές μας διασκέψεις και η πανελλήνια συνδιάσκεψη των αγροτών ώστε να ορισθούν οι τρόποι και οι τόποι των Αγροτικών κινητοποιήσεων εφ όσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ο Α.Σ.Γ.Βέροιας θεωρεί οτι ο αγώνας μας έχει ήδη ξεκινήσει και καλεί τα μέλη του και τους αγρότες της περιοχής σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Οι εξελίξεις ειναι μπροστά.

Θα πρέπει ο καθενας απο μας να αναλογιστεί την κρισιμότητα των ημερών και να συσπειρωθεί στις τάξεις του Συλλόγου της περιοχής.

Συνάδελφοι μόνο συντεταγμένα και συμμετοχικά μπορούμε να επιζητούμε την δικαίωση των αιτημάτων μας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στάση αναμονής από Πανελλαδικό Συντονιστικό

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αγροτών και κτηνοτρόφων κ. Χρήστος Γκόντιας σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ανέφερε: «Τώρα αρχίζει η ανηφόρα. Είμαστε πανέτοιμοι να βγούμε δυναμικά και πάλι στους δρόμους, εάν δεν φροντίσουν οι κυβερνώντες να αμβλύνουν λίγο τα προωθούμενα μέτρα στο ασφαλιστικό και φορολογικό του κλάδου μας».

Ο κ. Γκόντιας επανέλαβε πως οι αγρότες δεν αρνούνται να πληρώσουν το μερίδιό τους «για το καλό της χώρας», αλλά σημείωσε πως «αν αυτά που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο εφαρμοστούν δεν θα μείνει ούτε ένας γεωργός και κτηνοτρόφος, τη στιγμή που όλοι φωνάζουν ότι ο πρωτογενής τομέας μαζί με τον τουρισμό, αποτελούν τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας».

Στις 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) στην Πρέβεζα, με κύριο θέμα την εκτίμηση της κατάστασης και τον προγραμματισμό νέων κινητοποιήσεων ενώ για τις 7 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων.

Μέσα Οκτωβρίου προγραμματίζει και η ΠΑΣΥ ενημερωτικές συσκέψεις με τους αγροτικούς συλλόγους, για να καθορίσουν τη στάση τους, ενώ ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο μπλόκων και ο πρόεδρος του ΑΣ Αιχμέας Γιώργος Ανέστης, που συμμετέχει στην εθνική επιτροπή των συνεταιριστών, η οποία έχει αδρανήσει σε μεγάλο βαθμό.

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close