ΔήμοιΠολιτισμός

Μήνυμα του Δημάρχου Σαρωνικού για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Με αφορμή τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στις 18 Απριλίου, ο Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Γιώργος Σωφρόνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η 18η Απριλίου έχει οριστεί από την UNESCO και εορτάζεται τα τελευταία 35 χρόνια ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σε όλο τον κόσμο, σήμερα, διοργανώνονται εκδηλώσεις με σκοπό να αναδειχθεί η σημασία των μνημείων, των έργων τέχνης, αλλά και του άυλου πολιτιστικού πλούτου κάθε χώρας: των εθίμων, των προφορικών παραδόσεων, της γλώσσας.

Για εμάς τους Έλληνες, η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι η πιο σταθερή, διαχρονική και πολύτιμη περιουσία μας. Είναι ένα κεφάλαιο που οφείλουμε να περιφρουρήσουμε, αλλά και να αξιοποιήσουμε με σεβασμό και γνώση, για την ποιοτική, βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας.

Στο Δήμο Σαρωνικού, έχουμε την τιμή να είμαστε οι θεματοφύλακες μιας πολιτιστικής παράδοσης χιλιάδων ετών. Από τα ευρήματα της νεολιθικής εποχής, τους Κούρους των αρχαϊκών χρόνων, τους βυζαντινούς ναούς και τους μεσαιωνικούς οικισμούς, μέχρι τις εκκλησίες που έχτισαν οι ξεριζωμένοι Έλληνες της Μικράς Ασίας, τα σημάδια της ιστορίας και του πολιτισμού βρίσκονται σε κάθε γωνιά αυτής της γης.

Κι έχουμε την ευθύνη, πρώτοι εμείς, να τα διαφυλάξουμε για τις γενιές που ακολουθούν.

Έχουμε την ευθύνη, πρώτοι εμείς, να προστατέψουμε τα μνημεία μας, να κρατήσουμε ζωντανές τις παραδόσεις και τα έθιμά μας. Να αναδείξουμε τον πολιτισμό ως θεμελιώδες και αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητάς μας».

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close