Pressroom

Κατά πλειοψηφία η ΜΠΕ για το γήπεδο της ΑΕΚ – Απώλειες για την παράταξη Δούρου

νεο γηπεδο αεκ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής για το γήπεδο της ΑΕΚ, στο Δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος και ενώ υπήρξαν διαφωνίες , κατά και λευκά από μέλη της παράταξης της κ. Δούρου , αλλά και αρνητική θέση από τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.

Η παράταξη «Αττική» του Γιάννη Σγουρού γνωμοδότησε θετικά, ωστόσο ασκήθηκε κριτική στην Περιφερειακή Αρχή της κ. Δούρου για πολιτικό βέρτιγκο, αφού, άλλα έλεγε προεκλογικά (μιλούσε για κοτζαμπάσηδες του ποδοσφαίρου), , όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σγουρός στην τοποθέτησή του , για να συνεχίσει λέγοντας ότι άλλα ψήφιζε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής πριν τρία χρόνια (λευκό στην αρχική απόφαση ένταξης του έργου με αρ. 199/2013) και άλλα πράττει σήμερα (υπέρ).

«Τι τελικά ισχύει από όλα αυτά;» αναρωτήθηκε ο Γιάννης Σγουρός. «Είστε υπέρ, κατά ή μήπως ψηφίζετε λευκό; Διότι όλα μαζί δεν γίνεται. Δεν γίνεται να είστε και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ».

σγουρος

Κριτική Σγουρού αλλά θετική ψήφος

«Εμείς λοιπόν λέμε σήμερα φτάνουν πια τα ψέματα και οι κουτοπονηριές. Τώρα χρειάζονται καθαρές κουβέντες. Όχι άλλες στο κομματικό ακροατήριο και άλλες για τους απέξω. Εμείς από το 2010 δεσμευτήκαμε ότι θα συμβάλλουμε στην κατασκευή του γηπέδου και αυτή την υπόσχεση, όταν οι συνθήκες ωρίμασαν, την κάναμε πράξη. Το έργο πρέπει να γίνει διότι το έχουν ανάγκη η Αττική, η ΑΕΚ, ο αθλητισμός μας γενικότερα» , είπε ο κ. Σγουρός

Και πρόσθεσε «Τώρα χρειάζεται ειλικρίνεια και συνεργασία. Και στη συνεργασία, βάζω υποχρεωτικά και την Δημοτική Αρχή Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας. Θυμίζω πως όταν εμείς πήραμε τη μεγάλη απόφαση να χρηματοδοτήσουμε την κατασκευή του έργου, ο Δήμος ήταν υπέρμαχος έχοντας λάβει δύο αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τώρα, η νέα δημοτική αρχή εκφράζει διαφωνίες και ενστάσεις που ανεξάρτητα εάν είναι αποδεκτές, είναι σεβαστές. Προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ να προχωρά ένα έργο, χωρίς τη συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας. Διότι το έργο, σαφώς και γίνεται για να γυρίσει η ΑΕΚ σπίτι της, γίνεται όμως για να ωφελήσει και την τοπική κοινωνία. Πρέπει λοιπόν Πολιτεία, Περιφέρεια, Δήμος, ΑΕΚ και ιδίως οι δύο τελευταίοι, να καθίσουν εξαντλητικά στο ίδιο τραπέζι με στόχο να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση. Η ΑΕΚ πρέπει να γυρίσει στο σπίτι της. Ο Δήμος και οι δημότες μπορεί και πρέπει να ωφεληθούν από την παρουσία της. Προσωπικά πιστεύω ότι εφόσον υπάρχει θέληση, υπάρχει και ο τρόπος».

κουτσουμπα

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική

Αρνητική ψήφο έδωσε η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική δια της εκπροσώπου της κ. Δήμητρας Κουτσούμπα , η οποία κατηγόρησε την Περιφερειακή Διοίκηση λέγοντας ότι η παράταξη «Δύναμη Ζωής», όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν διαλέξει στρατόπεδο. Είναι ξεκάθαρο με ποιανών την «ταξική μεροληψία» είναι.
Όμως, το σχέδιο αυτό δεν θα περάσει, όπως δεν πέρασε και επί Σαμαρά-Σγουρού! Δεν θα επιβληθεί το δίκιο του επενδυτή στις γειτονιές μας , συμπλήρωσε η κ. Κουτσούμπα .

Πάντως ενδιαφέρον έχουν τα ερωτήματα που έθεσε η εν λόγω περιφερειακή παράταξη , αναφερόμενη στην κ. Δούρου , όπως :

-Ότι από το Σεπτέμβρη 2014 όχι απλώς δεν πίεσε για οποιαδήποτε αλλαγή σχεδίου, αλλά όλο και πιο κοντά ερχόταν (και με αυτόν τον) «εκλεκτό» επιχειρηματία μέχρι τις γραφικές δηλώσεις περί «Α-ρένας Δούρου»;
-Ότι άφησε ακάλυπτο τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας από την αρχή μέχρι τέλους;
-Ότι παραχωρεί σε μια ιδιωτική εταιρεία για 49 χρόνια μια δημόσια έκταση που είχε παραχωρηθεί στην ερασιτεχνική ΑΕΚ;
-Ότι το σχέδιο της ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ κάνει έξωση στην ερασιτεχνική ΑΕΚ;
-Ότι για όλο αυτό το μεγαλεπήβολο ιδιωτικό σχέδιο θα δοθούν πάνω από 40 εκ. ευρώ από δημόσιο χρήμα;
-Ότι όλα αυτά έχουν να κάνουν με δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε διάφορους τους επιχειρηματίες, οι οποίες υλοποιούνται με όλες τις ιδιωτικοποιήσεις και τα ξεπουλήματα;

Ολόκληρη η τοποθέτηση της Δ. Κουτσούμπα, εκπροσώπου της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 28/1/2016 για τη ΜΠΕ της Δικέφαλος ΑΕ.

1.
Βλέπουμε σήμερα μια «υπερκομματική» συναίνεση, που θυμίζει πολύ την 14η Αυγούστου στη Βουλή: ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, σε αγαστή σύμπνοια, υπέρ των συμφερόντων ενός επιχειρηματία.
Να κάνουμε ξεκάθαρα μερικά πράγματα: Σήμερα ΔΕΝ ψηφίζουμε για το «αν θέλουμε να έχει η ΑΕΚ γήπεδο», για το «αν αγαπάμε την ΑΕΚ», για το «αν η ΑΕΚ είναι ιστορική ομάδα» και όλα αυτά με τα οποία προσπαθούν διάφοροι να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Ψηφίζουμε επί του συγκεκριμένου σχεδίου γηπέδου που έχει καταθέσει μια ιδιωτική εταιρεία, η ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕ (και όχι η ερασιτεχνική ΑΕΚ, στην οποία έχει παραχωρηθεί η δημόσια έκταση), συμφερόντων Δ. Μελισσανίδη, για να χτιστεί στη θέση του παλιού Σταδίου της ΑΕΚ, ένα γήπεδο αποκλειστικά επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που θα το διαχειρίζεται ο Δ. Μελισσανίδης για 49 χρόνια!
Ας μη συνδέεται με την ερασιτεχνική ΑΕΚ ένα έργο που φορέας υλοποίησης και διαχείρισης θα είναι η ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕ, μια ανώνυμη ιδιωτική εταιρεία. Προσέξτε: όχι εργολάβος, αλλά φορέας υλοποίησης. Δηλαδή αν ποτέ η Περιφέρεια εκταμιεύσει τα 20 εκ. ευρώ θα τα δώσει στην εταιρεία ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ, ούτε στην ερασιτεχνική ΑΕΚ ούτε σε κανέναν άλλον, αλλά σε μια ΑΕ για να τα διαχειριστεί. Σας ρώτησα για το παραχωρητήριο, και δεν απαντάτε αν το έχει δει η Περιφερειακή Αρχή ή η αρμόδια Διεύθυνση. Δηλαδή έρχεται μια ιδιωτική εταιρεία και φέρνει ένα σχέδιο να χτίσει σε μια δημόσια έκταση, και εμείς το συζητάμε χωρίς να χουμε παραχωρητήριο καν;
Και η ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ θα εκμεταλλεύεται το γήπεδο για 49 χρόνια –ακόμη κι αν η διοίκηση της ΑΕΚ αλλάξει, ακόμη κι αν αποφασίσουμε να καταργήσουμε τις ΠΑΕ και να χουμε μόνο ερασιτεχνικό αθλητισμό, το γήπεδο ακόμη θα το διαχειρίζεται ο Δ. Μελισσανίδης!
Είμαστε σίγουροι ότι, αν τελικά το γήπεδο γίνει με αυτόν τον τρόπο, η ΑΕΚ θα έχει γήπεδο; Μήπως έχει γήπεδο η ομάδα της Λάρισας σήμερα; Ή μήπως τα νοίκια που της ζητάνε για το γήπεδό «της» -που χτίστηκε με παρόμοιο τρόπο- είναι τόσο υψηλά που δεν μπορεί πια να παίζει εκεί;
Και μη λέτε πράγματα που δεν ισχύουν. Η Μελέτη προβλέπει ότι το γήπεδο «δεν μπορεί να λειτουργεί παρά αποκλειστικά για την διεξαγωγή αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος και των διεθνών απαιτήσεων (…) Ο χλοοτάπητας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται παρά μόνο κάποιες ώρες το μήνα. Ως εκ τούτου το γήπεδο δεν έχει προπονητικό χαρακτήρα, δεν έχει καθημερινή λειτουργία και το σύνολο της τεχνικής περιοχής (αποδυτήρια, ιατρείο, έλεγχος ντόπινγκ, προθερμαντήρα) χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο τις ώρες του αγώνα.» Θυμίζω ότι αυτό που γκρεμίστηκε ήταν το Στάδιο της ΑΕΚ -και όχι γήπεδο ποδοσφαίρου. Θυμίζω ότι η ΑΕΚ δεν έχει ακαδημίες στο στίβο από τότε που γκρεμίστηκε το γήπεδο το 2003. Θυμίζω ότι η μισή Φιλαδέλφεια αθλούνταν εκεί, ενώ αν εγκρίνουμε αυτή τη Μελέτη, δεν θα μπορείς να πατήσεις το χλοοτάπητα αν δεν είσαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής –ή αν δεν έχεις την άδεια της ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕ!
Και θέτει η εισήγηση της Περιφέρειας ως “όρο” το εξής: «να στεγαστούν οι δραστηριότητες της ερασιτεχνικής ΑΕΚ έστω και εκτός του χώρου του Κέντρου, με τη δέσμευση του φορέα για τον προσδιορισμό-υλοποίηση της εγκατάστασής τους σε συγκεκριμένους χώρους». Αποδέχεται δηλαδή η Περιφέρεια ότι μαζί με αυτή τη Μελέτη ψηφίζουμε την έξωση της ερασιτεχνικής ΑΕΚ: η ερασιτεχνική ΑΕΚ, στην οποία έχει παραχωρηθεί το δημόσιο οικόπεδο, θα πεταχτεί έξω και ο χώρος θα ανήκει στην ιδιωτική εταιρεία. Αφού το αποδέχεστε, κι εσείς και ο Σγουρός και η παράταξη της ΝΔ, ψηφίστε το. Αλλά μη λέτε ότι ψηφίζετε για τον «ερασιτεχνικό αθλητισμό» ή ότι «ψηφίζετε για να έχει η ΑΕΚ σπίτι», όταν κάνετε έξωση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και στην ΑΕΚ!

2.
Σήμερα ψηφίζουμε ουσιαστικά για την εφαρμογή μιας καθαρής περίπτωσης «ιδιωτικοποίησης» της νομοθεσίας. Αυτό που λέμε φωτογραφικές διατάξεις.
Το Νοέμβρη 2013 παρουσιάστηκε το σχέδιο της ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕ για το γήπεδο. Οκτώ μήνες μετά, τον Ιούλιο 2014, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ψήφισε στη Βουλή το νέο Ρυθμιστικό Αθήνας-Αττικής, το οποίο έκανε νόμο τις απαιτήσεις του σχεδίου Μελισσανίδη. Πώς έγραψε ο νομοθέτης για 40 μ. ύψος πυλώνων ανάρτησης στεγάστρων; Μα από το σχέδιο Μελισσανίδη. Γιατί παραχωρήθηκαν 6 στρέμματα δασικής έκτασης του Άλσους; Γιατί τα χρειαζόταν η κάτοψη του Μελισσανίδη!
Μετά έρχεται η ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕ και φέρνει μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία παρουσιάζεται καθόλα «σύννομη», αφού βέβαια ο νόμος του Ρυθμιστικού φτιάχτηκε με τις προδιαγραφές της ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ -κι όχι το ανάποδο. Κατά τα άλλα η Βουλή νομοθετεί και όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο. Μόνο που κάποιοι είναι λίγο πιο «ίσοι» και μπορούν να γράφουν τους νόμους όπως τους θέλουν…
Και σαν να μη φτάνουν όλα, έρχεται και η ΜΠΕ της ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ και μας τρολάρει κανονικά, αναφέροντας (στο κεφάλαιο Εναλλακτικές Λύσεις) ότι τυχόν εναλλακτικές λύσεις δεν είναι σύμφωνες με το Ρυθμιστικό! Μα πώς να είναι σύμφωνες με το Ρυθμιστικό, αφού το ρυθμιστικό φτιάχτηκε πάνω στη συγκεκριμένη λύση;
Μεμονωμένο περιστατικό; Όχι βέβαια. Το ίδιο συνέβη με το Μπόμπολα στην Κερατέα, την Ελντοράντο στις Σκουριές, το ίδιο συνεχίζει να συμβαίνει με το ξεπούλημα του ΟΛΠ στην ΚΟΣΚΟ, το ξεπούλημα των αεροδρομίων στη Frapport και πάει λέγοντας.
Μήπως δεν τα ήξεραν αυτά όλοι εκείνοι που υπόσχονταν «να μας ταράξουν στη νομιμότητα»; Μήπως δεν ήξεραν ότι «νομιμότητα» είναι αυτό που επιβάλλει ο εκάστοτε επιχειρηματίας; Το ήξεραν.
Φαίνεται όμως ότι μερικοί επιχειρηματίες είναι τόσο καλομαθημένοι, ώστε δεν τους ενδιαφέρει ούτε τι λέει η τοπική κοινωνία, ούτε κανείς. Κάτι ξέρουν παραπάνω προφανώς. Κάπου στηρίζεται ο Δ. Μελισσανίδης για να μην δίνει καμία σημασία στις αντιδράσεις των κατοίκων και στα επιχειρήματα του Δήμου. Γιατί από το 2014, παρά τις εναλλακτικές προτάσεις του Δήμου, τις αντιδράσεις επιστημονικών φορέων, την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, η ΔΙΚΕΦΑΛΟΑΣ ΑΕ δεν έχει αλλάξει ούτε μια γραμμούλα από τη Μελέτη της; Ούτε για το ύψος του γηπέδου, ούτε έφερε περισσότερες θέσεις στάθμευσης –που θα ταν το πιο απλό και λογικό-, ούτε συζήτησε ποτέ την εναλλακτική χωροθέτηση στην περιοχή της Renault, που πρότεινε ο Δήμος; Δυο χρόνια μετά κι επιμένει να το κάνει εκεί που θέλει, όπως το θέλει, και να του το πληρώσει και το δημόσιο. Προφανώς κάτι ήξερε, ε;
· Μήπως δεν ήταν η Ρ. Δούρου εκείνη που μίλαγε προεκλογικά για «κοτζαμπάσηδες και προεστούς», και για «ιδιωτικό γήπεδο του επιχειρηματία Μελισσανίδη» αλλά μετεκλογικά διατήρησε το κονδύλι των 20 εκ. ευρω στον προϋπολογισμό και σήμερα εισηγείται θετικά για τη ΜΠΕ χωρίς αλλαγές;
· Μήπως δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε ότι όταν γίνει κυβέρνηση θα καταργησει άμεσα το Ρυθμιστικό, και μετά το Υπουργείο Περιβάλλοντος (και στην πρώτη και στη δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ) το ξέχασε;
· Μήπως δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που θα καταργούσε το ΤΑΙΠΕΔ, και τελικά η πρώτη ιδιωτικοποίηση επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν η παραχώρηση του ιπποδρομιακου στοιχήματος στον ΟΠΑΠ του Δ. Μελισσανίδη;
· Μήπως δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που θα τα βαζε με τα συμφέροντα, λίγο πριν φωτογραφηθεί ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης με τον Μελισσανίδη στο γήπεδο, για να φανεί ποιος είναι ο «ευνοούμεν’ός» του επιχειρηματίας;
Για όποιον ξέρει να διαβάζει πίσω από τις γραμμές, έχουμε κι εδώ μια περίπτωση «έντιμου συμβιβασμού» του ΣΥΡΙΖΑ. Το Ρυθμιστικό του Σαμαρά είχε μέσα κι άλλα «χατήρια» για τον Μελισσανίδη, όχι μόνο τη Ν. Φιλαδέλφεια. Το μόνο που άλλαξε από το Ρυθμιστικό ήταν η τροπολογία για τα Λιπάσματα Δραπετσώνας, ικανοποιώντας τις κινητοποιήσεις των κατοίκων εκεί αλλά και χρησιμοποιώντας το ως «επικοινωνιακό χαρτί» του πρωθυπουργού για να περάσει το ξεπούλημα του ΟΛΠ. Στα Λιπάσματα έχει επίσης συμφέροντα ο Δ. Μελισσανίδης. Φαίνεται όμως ότι το ντηλ είναι «δώσε κάτι στα Λιπάσματα και πάρε ό,τι έχεις ζητήσει στη Φιλαδέλφεια». Το ντηλ ξεκίνησε πολύ πριν τις εκλογές και ολοκληρώνεται σήμερα.
Γιατί τόση έμφαση στη Ν. Φιλαδέλφεια; Η αιτιολογική έκθεση του Ρυθμιστικού είχε δυσανάλογα μεγάλο τμήμα για τη Φιλαδέλφεια. Γιατί η Νέα Φιλαδέλφεια είναι ένα από τα παραδείγματα των περιοχών που προορίζονται να αλλάξουν εντελώς μορφή με το νέο Ρυθμιστικό σε συνδυασμό με την κατάργηση της αμιγούς κατοικίας από το χωροταξικό: στόχος είναι να μετατραπεί η Φιλαδέλφεια σε περιοχή εμπορικών χρήσεων, μια τσιμεντούπολη με δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, εμπορικά κέντρα από το χώρο του γηπέδου ως την Κολούμπια, ένα Άλσος ιδιωτικό με κάγκελα και εισιτήριο, με όλα τα μικρομάγαζα να κλείνουν για να γεμίσουν τα Mall με πάμφθηνους εργαζόμενους. Αυτό είναι το πραγματικό «σχέδιο Μελισσανίδη», στο οποίο αντιστεκόμαστε, κι όχι το «γήπεδο της ΑΕΚ».

3.
Κι όχι μόνο η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και η Περιφέρεια εισηγείται θετικά, αλλά πηγαίνει και πέρα από αυτό: βαφτίζει το έργο της υπογειοποίησης των δρόμων (ταπείνωση και κάλυψη του οδικού άξονα Πατριάρχου Κωνσταντίνου-Φωκών και διαμόρφωση κυκλικών κόμβων επί της Δεκελείας) «έργο αστικής ανάπλασης» που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ανεξαρτήτως του γηπέδου. Καλά, πώς δεν το είχαν σκεφτεί οι κάτοικοι της Ν. Φιλαδέλφειας, ότι το βασικό έργο που λείπει από την περιοχή τους είναι η υπογειοποίηση της Πατριάρχου Κωνσταντίνου; Πώς και δεν έχουν βγει στους δρόμους να πανηγυρίζουν; Απορούμε!
Επιπλέον, κατά την εισήγηση πάντα, όχι μόνο είναι αναγκαίο έργο, αλλά βέβαια πρέπει να προηγηθεί και της κατασκευής του γηπέδου. Τι σημαίνει αυτό σε απλά μαθηματικά;
Η υπογειοποίηση είναι τα 15-16 εκατομμυριάκια που θα τα δώσει το ΠΕΠ Αττικής (ΕΣΠΑ), πλέον των 20 εκ. από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής (που ψηφίσατε ως Δύναμη Ζωής στον προϋπολογισμό και του 2015 και του 2016, καθησυχάζοντας τους πάντες ότι… τα ψηφίσετε μεν αλλά δεν θα τα δώσετε..) συν μερικά εκατομμύρια ακόμη που θα δοθούν από το δημόσιο για τις αλλαγές στα δίκτυα κοινής ωφέλειας, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, το σταθμό του ΗΣΑΠ κλπ.
Ο σκοπός είναι: Να δοθούν πρώτα τα λεφτά από το ΕΣΠΑ (στην υπογειοποίηση, που θα παρουσιαστεί ως «έργο αστικής ανάπλασης», δηλαδή δημοσίου συμφέροντος), μετά να δοθούν τα 20 εκ. της Περιφέρειας Αττικής και μετά, αν χρειαστεί κάτι ακόμη, θα βάλει και ο Μελισσανίδης το χέρι στην τσέπη –σε ποια τσέπη δηλαδή; Αφού η ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕ που θα κατασκευάσει το γήπεδο είναι δικιά του, με τις ωραίες υπερκοστολογήσεις κι όλα τα σχετικά, θα φαίνεται ότι βάζει λεφτά ενώ θα κερδίζει!
Σύνολο: περίπου 40 εκ. ευρώ λεφτά όλων μας, για να παριστάνει ο Δ. Μελισσανίδης ότι ευεργέτησε την ΑΕΚ!
Ο Σαμαράς του δωσε τα 6 στρέμματα του Άλσους, και τώρα η Ρ. Δούρου του προσφέρει απλόχερα τα δικά μας χρήματα για να συνεχίσει ο άνθρωπος το θεάρεστο έργο του!
Και προκύπτει το απλό ερώτημα: αν είναι το γήπεδο να ανεγερθεί με δικά μας λεφτά (των πολιτών), από πού κι ως πού δεν έχουμε λόγο για το πού θα γίνει, με ποιο σχέδιο και ποια αθλήματα θα εξυπηρετεί;

4.
Καταψηφίζω την ΜΠΕ για ουσιαστικούς και για τυπικούς λόγους.
Οι τυπικοί λόγοι αναλύονται εκτενώς στο σημείωμα του Επιμελητηρίου Βιωσιμότητας και Περιβάλλοντος, καθώς και στις επιστολές που έχουν στείλει πολίτες και φορείς στη διαβούλευση. Μεταξύ αυτών, η αναγκαιότητα εκπόνησης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αδειοδότηση του έργου, τα κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά ζητήματα.
Οι ουσιαστικοί λόγοι όμως είναι ότι αυτό που μας ζητούν να ψηφίσουμε είναι η παράδοση ενός δημόσιου οικοπέδου, του Άλσους και της Νέας Φιλαδέλφειας στις ορέξεις και τα κέρδη ενός ιδιώτη επιχειρηματία, του οποίου το επιχειρηματικό (και πολιτικό) σχέδιο θέλει να του το χρηματοδοτήσει το ελληνικό δημόσιο!
Δεν είναι τίποτα διαφορετικό από τις δήθεν «ιδιωτικές επενδύσεις» του Λάτση στο Ελληνικό, το ξεπούλημα του ΟΛΠ, το ξεπούλημα του Αστέρα Βουλιαγμένης, με φωτογραφικό τρόπο και φωτογραφικές διατάξεις για ιδιωτικά κεφάλαια.
Κι ας μη βιαστεί κανείς να πει ότι το ίδιο έχει γίνει και σε άλλα γήπεδα: όταν έχει γίνει μια καραμπινάτη παρανομία, δεν σημαίνει ότι για λόγους «ισότητας» θα την επαναλάβουμε!
Όποιοι από σας σήμερα ψηφίσουν αυτή τη ΜΠΕ:
· Αποδέχεστε (και ετοιμάζεστε να πληρώσετε με τα λεφτά των πολιτών!) την έξωση του ερασιτεχνικού αθλητισμού από μια δημόσια έκταση που παραχωρήθηκε για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
· Αποδέχεστε (και ετοιμάζεστε να πληρώσετε με τα λεφτά των πολιτών!) την παραχώρηση δημόσιας έκτασης σε έναν επιχειρηματία, ο οποίος δεν έχει καν (τυπική) σχέση με την ΠΑΕ ΑΕΚ!

περιφερειακο συμβουλιο αττικης2

Εκ μέρους της Διοίκησης , η Αντιπεριφερειάρχης Ερμίνα Κυπριανίδου

«Το ζητούμενο είναι λύσεις προς όφελος όλων. Επομένως, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς μαζί με τους επισπεύδοντες επενδυτές, να συνεχίσουν το διάλογο για τη συγκεκριμένη επένδυση, προς όφελος όλων: των φιλάθλων και της ανάπτυξης του αθλητισμού, της πόλης και του δημόσιου συμφέροντος ευρύτερα. Αυτός είναι ο δικός μας θετικός και δημιουργικός ρόλος ως Περιφερειακή Αρχή». Αυτό τόνισε κατά την παρέμβασή της η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, Ερμίνα Κυπριανίδου.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισε τους όρους και τις προϋποθέσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, με τη συμπλήρωση σειράς επιπλέον όρων.

Συγκεκριμένα:

1. Όσον αφορά στο ύψος του γηπέδου, θα πρέπει, στο στάδιο της έκδοσης της άδειας δόμησης από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, να γίνει έλεγχος του συνολικού ιδεατού στερεού στο σύνολο της κατασκευής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα Πολεοδομική Νομοθεσία και σε σχέση με το φυσικό έδαφος και τη στάθμη της οδοποιίας που θα το εξυπηρετεί.

2. Θα πρέπει στο στάδιο της έκδοσης της άδειας δόμησης από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, να γίνουν τροποποιήσεις στην μελέτη του έργου, έτσι ώστε να μην αποκόπτεται ο περιβάλλων χώρος του γηπέδου από το Άλσος και να εντάσσεται αρμονικά και χωρίς εδαφικές εξάρσεις στον γενικότερο σχεδιασμό ανάπλασης του χώρου.

3. Όσον αφορά στα μέτρα ασφαλείας κατά την διάρκεια λειτουργίας του γηπέδου θα πρέπει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να συντάξει εξειδικευμένα σχέδια δράσης για όλες τις πιθανές περιπτώσεις, ειδικότερα μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στο Γήπεδο «STADE DE FRANCE» στο Παρίσι.

4. Τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, έργα και παρεμβάσεις, που θα εκτονώνουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση στην περιοχή κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, που θα λαμβάνουν χώρα εντός του γηπέδου.

5. Τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, έργα και παρεμβάσεις, ώστε να αποτρέπεται η πρόσβαση στα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης στην περιοχή κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, που θα λαμβάνουν χώρα εντός του γηπέδου, για τη μείωση της άναρχης και παράνομης στάθμευσης στην πόλη.
Οι όροι αυτοί προστίθενται σε εκείνους που περιλαμβάνονται στην εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Γενικής Διεύθυνσης Ποιότητας Ζωής της Περιφέρειας για τη συγκεκριμένη ΜΠΕ, ήτοι:

1. Να προσδιοριστεί επακριβώς τόσο ο αριθμός των δέντρων που επιβάλλεται να κοπούν για την κατασκευή του Κέντρου, όσο και η έκταση του άλσους της Ν. Φιλαδέλφειας, μιας και παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις μεταξύ της συνημμένης ΜΠΕ και του Παραρτήματος της αιτιολογικής Έκθεσης του Νόμου 4277/2014.

2. Οι θέσεις στάθμευσης τόσο εντός όσο και εκτός του Κέντρου να είναι σύμφωνες με τα οριζόμενα στο άρθρο 42 του Ν. 4277/2014 με ιδιαίτερη έμφαση στη χωροθέτηση των 200 θέσεων στάθμευσης σε ακτίνα το πολύ ενός χιλιομέτρου από τις εγκαταστάσεις του Κέντρου.

3. Σχετικά με το συνολικό αριθμό θέσεων στάθμευσης που ορίζονται από το άρθρο 42 του Ν. 4277/2014, είναι προφανές ότι είναι υπερβολικά μικρός σε σχέση με τον αριθμό των θεατών (31.527). Αν και το μέτρο του περιορισμού των θέσεων στάθμευσης είναι σύμφωνο με τα διεθνή πρότυπα στο σχεδιασμό αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς αποσκοπεί μεταξύ άλλων: α) στην ενθάρρυνση της χρήσης των ΜΜΜ, β) στη μείωση της αύξησης του κυκλοφοριακού φόρτου της περιοχής και γ) στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θα επιβάρυναν επιπλέον την ατμόσφαιρα της περιοχής, εντούτοις στην περίπτωση του εξεταζόμενου έργου δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αν δεν προηγηθεί ο εκσυγχρονισμός των σταθμών του ΗΣΑΠ «Περισσός» και «Πευκάκια», καθώς και η επέκταση της γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ.

4. Όσον αφορά στο έργο της ταπείνωσης των οδών Πατριάρχου Κωνσταντίνου, Φωκών και Χρυσοστόμου Σμύρνης, αυτό αποτελεί συνοδό έργο του κυρίως έργου, δηλαδή του Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού και δεν μπορεί να εξεταστεί αποσπασματικά και διακριτά, μιας και όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές στην παρούσα εισήγηση, η κατασκευή και ολοκλήρωση των συγκοινωνιακών έργων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του κυρίως έργου. Επιπλέον, αξιολογείται και αδειοδοτείται περιβαλλοντικά η δραστηριότητα στο σύνολό της και όχι ο φορέας, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο φορέας του έργου της ταπείνωσης των οδών είναι η Περιφέρεια Αττικής και ο φορέας του Κέντρου είναι η Δικέφαλος Α.Ε.

5. Θα πρέπει να στεγαστούν οι δραστηριότητες της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, έστω και εκτός του χώρου του Κέντρου που ρυθμίζεται από το άρθρο 42 του Ν. 4277/2014, αλλά με τη δέσμευση του φορέα του έργου για τον προσδιορισμό – υλοποίηση της εγκατάστασής τους σε συγκεκριμένους χώρους.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό. Περισσότερα

Κλείσιμο