Εκατοντάδες καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού , πλημμύρισαν το Σύνταγμα

Εκατοντάδες καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού , πλημμύρισαν το Σύνταγμα , ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των σωματείων διεκδικώντας, απαιτώντας από την κυβέρνηση μέτρα στήριξης για όλους τους καλλιτέχνες και δημιουργούς, για όλους τους εργαζόμενους του χώρου.
«Η πάλη για το ψωμί του καλλιτέχνη είναι αγώνας, είναι και τέχνη» έγραφε το πανό του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, «Εσύ είσαι ο κρίκος στην αλυσίδα» ήταν το μήνυμα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.
«Σήμερα τραγουδάμε το πιο όμορφο τραγούδι απ’ όλα: Το τραγούδι του αγώνα», αυτό τραγούδησε και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών.
Οι εικαστικοί με τις πικέτες τους απαιτούσαν μέτρα στήριξης για όλους και το πανό του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος έγραφε «Αποζημίωση στους εικαστικούς καλλιτέχνες», ενώ το Σωματείο Εργαζόμενων στο Θέαμα – Ακρόαμα διαμήνυε «Δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους».
Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία των αυριανών καλλιτεχνών και δημιουργών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συλλόγων τους. «Χθες, σήμερα και αύριο παλεύουμε για την Τέχνη μας.
Παλεύουμε για την Τέχνη σας» έγραφε το πανό του Συλλόγου Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου, ενώ το πανό του Φοιτητικού Συλλόγου της Καλών Τεχνών έγραφε «Τα πινέλα είναι τα όπλα μας που ζωγραφίζουν τις ανάγκες των πολλών».
Εκεί ήταν και δημιουργοί και εργαζόμενοι από τον οπτικοακουστικό χώρο που ζητούσαν «Άμεση και καθολική ενίσχυση όλων των κινηματογραφιστών χωρίς όρους».
«Μείναμε σπίτι, αλλά δε μείναμε σιωπηλοί», τόνισε ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, υπενθυμίζοντας πως τα σωματεία που μπήκαν μπροστά για την οργάνωση της σημερινής μεγάλης κινητοποίησης προχώρησαν σε μια σειρά πρωτοβουλίες, διαμαρτυρίες με τις οποίες διεκδίκησαν μέτρα στήριξης για όλους, παρεμβάσεις για την καταβολή δεδουλευμένων του Γενάρη και του Φλεβάρη από εργοδότες.
«Η πλειονότητα των εργαζομένων σε όλους τους χώρους του Πολιτισμού έχουν μείνει χωρίς κανένα εισόδημα», χωρίς να ξέρουν πότε θα ξαναδουλέψουν, κατήγγειλε. «Το αυτονόητο αίτημά μας να μην πεινάσει κανείς, να μη μείνει κανείς χωρίς σπίτι, χωρίς ρεύμα και νερό, φαίνεται ότι δεν είναι αυτονόητο για την κυβέρνηση», πρόσθεσε, αποκαλύπτοντας την κοροϊδία της κυβέρνησης και των μέτρων που εξαγγέλλει και τις κατευθύνσεις για «επιδότηση της εργασίας», δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων και όχι των ανέργων. «Συνεχίζουμε το μήνυμα που έδωσαν οι εργαζόμενοι στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς και αγωνιζόμαστε για να μην πληρώσουμε για άλλη μια φορά εμείς την κρίση», τόνισε.
«Η συγκυρία μας βοήθησε να δούμε πιο καθαρά ποιοι είναι απαραίτητοι στην κοινωνία μας. Απαραίτητοι είναι οι γιατροί και οι υγειονομικοί και όχι οι κλινικάρχες. Οι διανομείς και οι εμποροϋπάλληλοι και όχι οι μεγαλέμποροι. Απαραίτητο είναι λοιπόν και η Τέχνη μας να απευθυνθεί σε όλους αυτούς», ανέφερε ο Β. Παρασκευόπουλος και χαιρέτισε την πλατιά στήριξη του αγώνα των καλλιτεχνών από συνδικαλιστικές οργανώσεις όλης της χώρας. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «δεν θέλουμε μέσα από τον αγώνα μας να ξεπλυθούν πολιτικές και συνδικαλιστικές ευθύνες», αναφερόμενος στο μήνυμα συμπαράστασης της ΓΣΕΕ που είναι απούσα από τους αγώνες όλων των εργαζομένων.
«Η συλλογική οργάνωση είναι όρος και προϋπόθεση για οποιαδήποτε νίκη», επισήμανε και απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία, να εμπιστευθούν τη δική τους δύναμη, να διεκδικήσουν το δίκιο τους. «Η οργάνωση της πάλης μας για την επιβίωση είναι κι αυτή μια τέχνη και σε αυτούς τους δύο μήνες έχουμε κάνει πολλά βήματα σε αυτή», σημείωσε στο τέλος της ομιλίας του.
Με θερμό χειροκρότημα υποδέχθηκαν οι συγκεντρωμένοι τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, που μετέφερε τον αγωνιστικό χαιρετισμό των μάχιμων υγειονομικών. Τις μέρες του εγκλεισμού και της καραντίνας, όπως εξήγησε, η Τέχνη έπαιξε σημαντικό ρόλο «για να μην αφυδατωθεί η καρδιά και το μυαλό μας, για να μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μετά από μια εξαντλητική βάρδια».
«Συναγωνιστές, έχουμε πολύ περισσότερες ομοιότητες μαζί σας από ό,τι νομίζουμε και από ό,τι νομίζετε», είπε και σχολίασε πως όπως πίσω από κάθε έναν πάμπλουτο ιδιοκτήτη καλλιτεχνικών επιχειρήσεων βρίσκονται εκατοντάδες καλλιτέχνες με προβλήματα επιβίωσης, έτσι και πίσω από κάθε πάμπλουτο γιατρό, ιδιοκτήτη και μέτοχο διαγνωστικών κέντρων, αντιστοιχούν πολλές δεκάδες υγειονομικών που θέτουν τη γνώση και τη δουλειά τους στην υπηρεσία του λαού. Ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως σχολίασε, ορίζει την υγεία ως την «κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας» και όχι μόνο ως την απουσία ασθένειας. «Τέτοια υγεία, όπως όλοι καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να υπάρξει όσο υπάρχει μέσα στη μέση το κέρδος, όσο ο Πολιτισμός και οι εργαζόμενοι σε αυτόν είναι σε αυτή την κατάσταση», ξεκαθάρισε.
Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ Δημήτρη Κουτσούμπα που σε δήλωσή του εξέφρασε τη στήριξη του Κόμματος στους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού. Παρευρέθηκε ακόμα και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.