WebTVΕδώ & ΠαντούΚοινωνία

Από μία δασκάλα και ένα παιδικό κρεβάτι ξεκίνησαν όλα… στον Άγιο Θεόδωρο Καρδίτσας

Αποστολή της aftodioikisinews - Γράφει η Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά

Από μία δασκάλα και ένα παιδικό κρεβάτι ξεκίνησαν όλα. Στην κυριολεξία , αφού η ανάρτηση που έκανε η δασκάλα του δημοτικού σχολείου Αγίου ΘεοδώρουΑναστασία Σπύρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήταν γροθιά στο στομάχι ενώ βρισκόμουν στην άνεση του σπιτιού μου:

“σήμερα το πρωί, μια μικρούλα στο σχολείο μου είπε θλιμμένη ότι δεν έμεινε τίποτα όρθιο μέσα στο σπίτι της από τα λασπόνερα και δέκα μέρες τώρα κοιμούνται εδώ κι εκεί. Ό,τι περισώθηκε από τα πράγματά τους είναι ακόμα έξω στην αυλή, το σπίτι είναι άδειο γιατί ακόμα βγάζουν λάσπη. Δεν ήξερα τι να της πω, τι να πεις σε ένα παιδί για όλο αυτό; Τι εξηγήσεις να δώσεις;

Εκείνη τη στιγμή, ο διευθυντής μπήκε στην τάξη και της έδωσε καινούργια βιβλία γιατί όλα τα παλιά της είχαν καταστραφεί. Χαμογέλασε και τα έβαλε με προσοχή κάτω από το θρανίο. 

“Το μόνο που με κάνει να χαίρομαι”, είπε στο τέλος, “είναι ότι το μωρό μας δεν κατάλαβε και πολλά… τυχερή η αδελφούλα μου…”. 

Μείναμε όλοι σιωπηλοί. Εκείνη έσκυψε το κεφάλι, σαν να ήξερε ότι δεν υπήρχε κάτι άλλο να πούμε, και συνέχισε τη ζωγραφιά της.”

Η δασκάλα του δημοτικού σχολείου Αγίου Θεοδώρου Αναστασία Σπύρου

Διαβάζοντας αυτό το μήνυμα ήταν αδύνατο να μείνω ασυγκίνητη. Σκέφτηκα ότι ο καθένας από εμάς έπρεπε να κινητοποιηθεί, γιατί ο χειμώνας δεν είναι μακριά και οι πληγές μετά από μια τέτοια πλημμύρα δύσκολα επουλώνονται.

Έσπευσα κι εγώ να κάνω μια ανάρτηση σε μια ομάδα της Καρδίτσας ” Χαρίζω αυτό το κρεβάτι με το στρώμα και δυο κομοδίνα στους πλημμυροπαθείς…”

Αυτό που δεν περίμενα να αντιμετωπίσω ήταν η πληθώρα των μηνυμάτων που δεν έδειχνε απλά την αναγκαιότητα, αλλά την απόγνωση.

Πίσω από κάθε τέτοια φωνή και ένα σπίτι σε απόγνωση. Οι αλλοτινοί νοικοκυραίοι, τώρα στον δρόμο!

Όλα χάθηκαν σε μια στιγμή… Πώς να τους παρηγορήσεις…

Και κάπως έτσι ξεκίνησε η κοινή προσπάθεια με τους Θεσσαλούς Χαϊδαρίου «Η Θεσσαλική Γη», ο Δήμος Χαϊδαρίου, η aftodioikisinews.gr και ο κ. Βέκιος Κώστας από την μεταφορική ΜΕΤΚΑ για έναν σκοπό:

Να τους δώσουμε λίγη ανακούφιση συγκεντρώνοντας πράγματα και είδη πρώτης ανάγκης, με βασικό μήνυμα ότι στην καταστροφή που τους βρήκε, ΔΕΝ θα είναι μόνοι τους.

Στην αποστολή της ομάδας της aftodioikisinews, παρών ήταν και ο Διευθυντής – δημοσιογράφος Μάκης Μοσχοβούδης, του οποίου η παρουσία είχε ιδιαίτερη βαρύτητα αφού κι ο ίδιος και η οικογένειά του υπήρξαν ανάμεσα στους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας το 2017. Τώρα έσπευσε ο ίδιος για βοήθεια… πόσο βαθιά ανθρώπινο στ΄αλήθεια, όταν οι τραυματικές εικόνες είναι ακόμη αποτυπωμένες στο δικό σου μυαλό…

Μέσα σε λίγες μόνο μέρες συγκεντρώθηκαν δύο φορτηγά πράγματα από τον απλό κόσμο, αλλά κι από επιχειρηματίες ακόμη κι από Τρίκαλα και Βόλο, που παρά τις δυσκολίες που διατρέχουν «έβαλαν» πλάτη…

Όταν φτάσαμε στο χωριό είδαμε τους κατοίκους να είναι μια καλά οργανωμένη ομάδα διαχείρισης κρίσεων που θα αποτελούσε case study σε πανεπιστήμια.

Οι ίδιοι οι κάτοικοι κατάφεραν να αυτοοργανωθούν και με διαφάνεια να κάνουν διανομή των πραγμάτων από σπίτι σε σπίτι. Γιατί ακόμη στην περιφέρεια υπάρχει ανθρωπιά και αλληλοβοήθεια. Το πρόβλημα του διπλανού είναι και δικό σου…

Το αξιοσημείωτο δε, ήταν ο βαθμός εγρήγορσης και ετοιμότητας για τη διάσωση των κατοίκων το βράδυ του καταστροφικού Ιανού, όπως μας το περιέγραψαν οι πρόεδροι των δύο χωριών , Άγιος Θεόδωρος και Πρόδρομος, Κώστας Νταρακλίτσης και Παναγιώτης Κωστόπουλος αντίστοιχα.

Με τα αγροτικά αυτοκίνητα μετέφεραν τους συγχωριανούς τους σε ασφαλείς τοποθεσίες μέχρι να περάσει η μπόρα. Ωστόσο οι περιγραφές τους την ώρα που χάνονταν τα ζωντανά τους και καταστρέφονταν οι καλλιέργειές τους ήταν ανατριχιαστικές: « Βέλαζαν τα ζωντανά σα να σφάζονταν άνθρωποι…»

Δεν ξέρω πόσο εύκολα μπορούν να επουλωθούν αυτές οι πληγές, γνωρίζοντας ότι κάτω από το χώμα που πατούν είναι θαμμένα τα ζώα τους και το βιός τους.

Κανένα τηλεοπτικό γυαλί δεν μπορεί να περιγράψει αυτή τη σκηνή…

«Ο άλλος άνθρωπος» μάς συμπαραστάθηκε πολύ, μάς είπε ο κ. Νταρακλίτσης.

Ήρθε εδώ στο χωριό μας και μας έδωσε ένα ζεστό πιάτο φαϊ να φάμε ενώ παλεύαμε να μαζέψουμε ότι είχε σωθεί. 

Αλλά και συγχωριανοί μας από το εξωτερικό όπου βρίσκονται από Αμερική, Σουηδία, Κύπρο, αμέσως μας έστειλαν βοήθεια.

Εκεί, στο καφενείο του χωριού διακρίναμε και τον συντοπίτη τους Τσέλιο Βασίλειο, ιδρυτή του βραβευμένου νερού ΘΕΟΝΗ.  Όλοι μαζί μια γροθιά..

Έχοντας πλέον συμμετάσχει στην πρωτοβουλία για την αποστολή βοήθειας στα δύο αυτά χωριά, αισθάνομαι ότι εκεί πίσω έχω αφήσει φίλους που ελπίζω να τους συναντήσω ξανά σε καλύτερες μέρες.

 

Η γενική γραμματέας του Συλλόγου Θεσσαλών Χαϊδαρίου Ελπίδα Βουτσίνου

Ο Πρόεδρος των Θεσσαλών Χαϊδαρίου, Κώστας Τσιώρας και η γενική γραμματέας Ελπίδα Βουτσίνου μάς είπαν:

Τα μέλη μας όσο και απλός κόσμος Θεσσαλοί και παρόλο τις δύσκολες μέρες που ζούμε έδειξαν περίσσεια αγάπη προσφέροντας κάνω από όλα με την καρδιά τους ότι μπορούσε ο καθένας! Η προσφορά από μόνη της είναι μια πράξη καλοσύνης. Πολλοί ήταν αυτοί που δώρισαν αγαπημένα τους αντικείμενα, που τους θύμιζαν παππού-γιαγιά, μητέρα-πατέρα, παιδιά , εγγόνια και ελπίζουν πως τώρα θα φωλιάσουν στη καθημερινότητα και στις αναμνήσεις ανθρώπων που τα έχουν ανάγκη! Ευχή μας είναι να μπορέσετε να επιστρέψετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στη καθημερινότητά σας. Είστε πάντοτε στη σκέψη μας και θα είμαστε πάντα δίπλα σας σε οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστείτε! “

Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το γεγονός ότι οι μικροί μαθητές του 1ου Δημοτικου Σχολείου Χαϊδαρίου έστειλαν ζωγραφιές με μηνύματα υποστήριξης και αλληλεγγύης προς τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου του Αγίου Θεόδωρου.

Μπάμπης Παπαδόπουλος – πρώην Δήμαρχος Σοφάδων

Ο πολύ καλός αυτοδιοικητικός , πρώην Δήμαρχος Σοφάδων και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ήταν εκεί . Μας περίμενε στην πλατεία του Αγίου Θεοδώρου , στο σημείο συνάντησης που είχε καθοριστεί για την παράδοση της βοήθειας .

Τι μας είπε ο Μπάμπης Παπαδόπουλος :

«Από την πρόσφατη πλημμύρα δεν γλίτωσε ο Άγιος Θεόδωρος. Ή μάλλον, για να είμαι περισσότερο ακριβής, ούτε αυτή τη φορά γλίτωσε!
Φαίνεται όμως ότι το συγκεκριμένο χωριό χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης καθώς δεν ήταν λίγοι οι φορείς ανά την Ελλάδα που προσέτρεξαν να συμπαρασταθούν.
Μια τέτοια βοήθεια ήταν που έφτασε σήμερα Σάββατο 9/10/2020. Δύο φορτηγά με διάφορα υλικά για τη στήριξη των πληγέντων του Αγίου Θεοδώρου παρέλαβε ο καλός φίλος και Πρόεδρος του χωριού Κώστας Νταρακλίτσης. 

Την πρωτοβουλία για την κίνηση αυτή πήρε ο Δήμος Χαϊδαρίου με τη στήριξη της θεσσαλικής γης και την επικοινωνιακή υποστήριξη του aftodioikisinews.gr  του Μάκη Μοσχοβούδη.
Αφού λοιπόν ήρθε στα μέρη μας ο αγαπητός στους αυτοδιοικητικούς Μάκης έπρεπε να πάω να του πω μια καλημέρα και πολλά συγχαρητήρια για αυτή την αξιέπαινη προσπάθεια.
Οφείλω να τονίσω την μεγάλη συμβολή της 
Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά “

Ένας ακόμη καλός φίλος από την Καρδίτσα , μαχητικός αυτοδιοικητικός , δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Καρδίτσας , επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Καρδίτσα από την Αρχή» ο Κωστας Γκαβογιαννης ,   ήταν εκεί.

Ακόμη , παρών ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Νίκος Καραγιάννης

Το βέβαιο είναι ότι οι πληγέντες κάτοικοι των δυο χωριών της Δημοτικής Ενότητας Κάμπου στην Καρδίτσα, του Αγίου Θεοδώρου και του Προδρόμου, μετά από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ιανού , δεν το “βάζουν κάτω” . Με δυναμισμό , αισιοδοξία , δημιουργικότητα και ενωμένοι , θα ξανακτίσουν αυτά που έχασαν και κυρίως με διεκδικητική διάθεση απαιτούν από τους αρμόδιους να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να θωρακιστεί η περιοχή τους , τα σπίτια τους και οι περιουσίες τους.

Οι Πρόεδροι του Προδρόμου και του Αγίου Θεοδώρου Πάνος Κωστόπουλος και Κώστας Νταρακλίτσης

Αυτό μας δήλωσαν με τον πλέον ξεκάθαρο και ταυτόχρονα λιτό τρόπο οι δυο Πρόεδροι , του Αγίου Θεοδώρου και του Προδρόμου, Κώστας Νταρακλίτσης και Πάνος Κωστόπουλος :

“Ζητάμε από τους αρμόδιους άμεσα να λάβουν μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας , για να προστατευθεί η περιοχή μας . Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε τα ίδια . Να δοθεί κάθε βοήθεια από την Πολιτεία για να ορθοποδήσουν τα χωριά μας “

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους κ. Κώστα Βέκιο από την μεταφορική εταιρεία ΜΕΤΚΑ , τον κ. Βασίλη Ζαχείλα από την εταιρεία Δυάς , και τον κ.  Δεμερτζή ταπητοκαθαριστήρια, τον Αντιδήμαρχο Χαϊδαρίου Μάνο Πετούση , καθώς και τον απλό κόσμο που πρόσφερε ακόμη και από το υστέρημά του.

Επίσης στον τηλεοπτικό σταθμό TV10 Θεσσαλίας και τον συνάδελφο Θανάση Τζιουμάνη για το πολύ καλό και λεπτομερές ρεπορτάζ

Συντονίστρια στην προσπάθειά μας αυτή ήταν η Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά δημοσιογράφος και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας της ηλεκτρονικής εφημερίδας aftodioikisinews.gr που ανέλαβε την επικοινωνιακή υποστήριξη της προσπάθειάς, αλλά και αποτύπωσε λεπτομερώς  το οδοιπορικό της στα πλημμυρισμένα χωριά της Καρδίτσας.

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close