Οι Δήμοι αγωνιούν – Το 2022 θα είναι μια δύσκολη οικονομική χρονιά για την αυτοδιοίκηση

Οι Δήμοι αγωνιούν – Το 2022 θα είναι μια δύσκολη οικονομική χρονιά για την αυτοδιοίκηση, επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου
κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διαδικτυακής συνάντησης, με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη
Ο κ. Παπαστεργίου εκτίμησε ότι πολύ δύσκολα θα απορροφήσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος, αφού το 2021 κατέβαλλαν για το σκοπό αυτό περίπου 300 εκ. ευρώ και τη νέα χρονιά θα κληθούν να επιβαρυνθούν λόγω της αύξησης στις τιμές ενέργειας, με επιπλέον 120 εκ. ευρώ.
Αν σε αυτά συνυπολογιστεί το κόστος από την επιβολή του τέλους ταφής από 1/1/2022, που θα φτάσει τα 80 εκ. ευρώ, καθώς και το χρηματοδοτικό κενό από τη διαχείριση της πανδημίας που αγγίζει τα 170 εκ. ευρώ, η χρονιά ξεκινά για τους δήμους με άνοιγμα περίπου 370 εκ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αναβάλλει την επιβολή του τέλους ταφής και δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να καλυφθεί το υψηλό ενεργειακό κόστος, είναι υπαρκτό το σενάριο να προχωρήσουν οι δήμοι σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών και των τιμολογίων των ΔΕΥΑ.
Παραμένει το πρόβλημα με την υποστήριξη των ΥΔΟΜ και την έλλειψη προσωπικού, κυρίως στους μικρούς δήμους
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε την ανάγκη να υποστηριχθούν με προσλήψεις μηχανικών οι ΥΔΟΜ, ενώ τόνισε πως παρά τις πρωτοβουλίες που λήφθηκαν το τελευταίο διάστημα, παραμένει το πρόβλημα της στελέχωσης με προσωπικό των μικρών κυρίως δήμων.
Ενώ τέθηκε και η ανάγκη να αντιμετωπιστεί, μέσα από τη συνεργασία ΚΕΔΕ, υπουργείου Εσωτερικών και υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το πρόβλημα με τους ναυαγοσώστες, σε μόνιμη βάση, προκειμένου να μην προκύψουν και το 2022 τα ίδια προβλήματα με την τρέχουσα χρονιά.
Επίσπευση των διαδικασιών στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης»
Τέθηκε από πλευράς ΚΕΔΕ το ζήτημα της επίσπευσης των διαδικασιών που προβλέπονται για την έγκριση των έργων από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αφού η ΕΥΔ του Προγράμματος χρειάζεται άμεση ενίσχυση με προσωπικό.
Παράλληλα δεν έχει ακόμη γίνει πράξη η συμμετοχή των δήμων στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, παρά το γεγονός ότι δεν δημιουργεί δημοσιονομικό κόστος.
Να προχωρήσει η ανακατανομή αρμοδιοτήτων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και να οριοθετηθεί μέχρι σε ποιο σημείο θα φτάσουν οι θεσμικές αλλαγές, ήταν ακόμη ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν στην τηλεδιάσκεψη.
Επιπλέον, τέθηκε το ζήτημα της μη έγκαιρης απόδοσης στους δήμους των ανταποδοτικών τελών από τους ιδιώτες παρόχους ενέργειας, καθώς και η προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της ανακύκλωσης, γεγονός που αφενός δυσκολεύει τους δήμους στην εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης κι αφετέρου, θα τους επιβαρύνει οικονομικά με την εφαρμογή του τέλους ταφής.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης (Λάζαρος Κυρίζογλου, α΄ αντιπροέδρος της ΚΕΔΕ – δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Δημήτρης Κάρναβος β΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ – δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Καφαντάρης γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ – δημοτικός σύμβουλος Πύλου Νέστορος), οι επικεφαλής των παρατάξεων Ιωάννης Λυμπέρης – δήμαρχος Ήλιδας, «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ», Απόστολος Καλογιάννης– δήμαρχος Λαρισαίων και Δημήτρης Μπίρμπας, – δημοτικός σύμβουλος Αιγάλεω «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, Γιώργος Ιωακειμίδης δήμαρχος Νίκαιας –Αγ. Ι.Ρέντη «ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ», Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πατρέων, «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» και Νίκος Σακούτης, δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης, «ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ» καθώς και ο Ιωάννης Καραγιάννης γενικός διευθυντής ΚΕΔΕ.