FeaturedΑυτοδιοίκησηΣυνεντεύξεις

Ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης μιλάει στην Aftodioikisinews

Ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης μιλάει στην Aftodioikisinews σε μια συνέντευξη , αναδεικνύοντας  για μια φορά ακόμη το ζήτημα των υδατοκαλλιεργειών που η κεντρική διοίκηση επέλεξε για εγκατάσταση  , μεταξύ άλλων τοποθεσιών και το νησί του Πόρου, γεγονός που έχει ήδη πυροδοτήσει τις αντιδράσεις του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας ευρύτερα

Ο κ. Δημητριάδης με καθαρότητα και με απόλυτη σαφήνεια ξεκαθαρίζει την θέση του Δήμου και το αίτημα να ανακληθεί άμεσα ο σχεδιασμός ίδρυσης Π.Ο.Α.Υ. 

Ο Δήμαρχος Πόρου δεν διστάζει να μιλήσει “για έναν διαρκή πόλεμο που θα ξεσπάσει”, αν η πολιτεία δεν αποσύρει την απόφασή της

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Θέλω να ξεκινήσουμε από το ζήτημα των υδατοκαλλιεργειών . Έχετε εκφράσει την πλήρη αντίθεσή σας, μάλιστα αποτελεί για τον Δήμο Πόρου casus belli , όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στην τελευταία σύσκεψη για το θέμα . Εξηγήστε μας τι συμβαίνει με αυτό το ζήτημα . Δώστε μας ένα σύντομο ιστορικό της όλης υπόθεσης

Ο πολλαπλασιασμός των ιχθυοτροφείων στην χώρα μας από την δεκαετία του 1990 βασίστηκε σε άδειες που χορηγούσαν παράνομα οι τότε Νομαρχίες.

Στην συνέχεια, με βάση τη νομολογία του ΣτΕ, η Πολιτεία αναγκάστηκε να θεσμοθετήσει Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Υδατοκαλλιέργειες, το οποίο, αξιολογώντας όλη την ελληνική ακτογραμμή, καθόρισε τις περιοχές που είναι κατάλληλες για την λειτουργία ιχθυοτροφείων.

Είναι επισήμως γνωστό ότι η σχετική Μελέτη ανατέθηκε από τις ίδιες τις εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας σε μελετητικό γραφείο επιλογής τους και στην συνέχεια παραδόθηκε ως δωρεά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Έτσι, το Χωροταξικό που θεσμοθετήθηκε τελικά το 2011 έκρινε ως κατάλληλες για την λειτουργία ιχθυοτροφείων -ποιες άλλες- ακριβώς εκείνες τις περιοχές στις οποίες ήδη υπήρχαν τα υφιστάμενα «αυθαίρετα» ιχθυοτροφεία.

Μάλιστα, το Χωροταξικό καθόρισε ότι στις περιοχές αυτές θα πρέπει να δημιουργηθούν βιομηχανικές ζώνες όπου τεράστιες θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις θα περιέλθουν στον έλεγχο των εταιριών.

Με την ίδρυση των λεγόμενων «Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών», η οποία σήμερα δρομολογείται σε 25 περιοχές, οι θαλάσσιες εκτάσεις που καταλαμβάνουν τα ιχθυοτροφεία στην χώρα μας θα αυξηθούν κατά 24 φορές, ενώ η παραγωγή τους θα τετραπλασιαστεί τα πρώτα 5 χρόνια και θα απελευθερωθεί στην συνέχεια.

Δυστυχώς, ο Πόρος είναι μία από τις περιοχές αυτές στην οποία, σύμφωνα με την Μελέτη που βρίσκεται σε τελικό στάδιο θεσμοθέτησης, προβλέπεται αύξηση των θαλάσσιων στρεμμάτων από 100 σε 2.700 και κατάληψη χερσαίου χώρου περίπου 6.000 στρεμμάτων, ο οποίος αντιστοιχεί στο ¼ της έκτασης του νησιού.

Η εν λόγω περιοχή θα διοικείται από την πολυεθνική εταιρία ιχθυοκαλλιέργειας που σήμερα ελέγχει σχεδόν όλο τον κλάδο στην Ελλάδα, κατά τα μοντέλα των αποικιοκρατικών πρακτικών που βλέπουμε στην Αφρική και την Λατινική Αμερική.

 

Καταλαβαίνουμε ότι μια τέτοια εγκατάσταση αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του νησιού , βιομηχανοποιώντας μέρος του θαλάσσιου και του χερσαίου μέρους του. Μιλήστε μας για τις συνέπειες που θα υποστεί ο Πόρος;

Οι συνέπειες θα είναι καθολικές. Αν ο σχεδιασμός δεν ανακληθεί, θα πρέπει να αλλάξει βίαια ο αναπτυξιακός προσανατολισμός του νησιού και ο χαρακτήρας της κοινωνίας μας. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό «αναίμακτα».

Τυχόν ίδρυση της Π.Ο.Α.Υ. θα προκαλούσε μια τεράστια έκρηξη που θα πυροδοτούσε διαρκείς συγκρούσεις, τόσο  με την Πολιτεία και την εταιρία, όσο -αναπόφευκτα- και στο εσωτερικό της κοινωνίας.

Δηλαδή, δεν θα πρόκειται για μία μάχη που χάθηκε, αλλά για έναν διαρκή πόλεμο που θα ξεσπάσει.

Και για τον λόγο αυτό προσπαθώ να εξηγήσω στην Κυβέρνηση ότι το λάθος πρέπει να διορθωθεί εδώ και τώρα με την εξαίρεση του Πόρου από τον σχεδιασμό.

Για τις περιβαλλοντικές συνέπειες δεν χρειάζεται να μιλήσω, αρκεί να δει κανείς πώς είναι ο βυθός και οι ακτές κοντά σε οποιοδήποτε ιχθυοτροφείο.

Ποιος είναι ο φορέας που χορήγησε την άδεια ; και επιπλέον να ρωτήσω , υφίσταται θαλάσσιο χωρικό σχέδιο , που να νομιμοποιεί τέτοιες χρήσεις ;

Η δημιουργία των Π.Ο.Α.Υ. αποτελεί κατά την άποψή μου φαινόμενο θεσμικής εκτροπής.

Πρόκειται για μια διαδικασία που προχωράει επί δεκαετίες στον «αυτόματο πιλότο» παρά τις εναλλαγές Κυβερνήσεων, χωρίς να έχει περάσει ποτέ από την Βουλή.

Σημειώνω ότι το Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών θεσμοθετήθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση και οι ίδιες οι Π.Ο.Α.Υ. ιδρύονται με Προεδρικά Διατάγματα.

Την ίδια στιγμή, Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια και βουλευτές όλων των κομμάτων διατρανώνουν την αντίθεσή τους με τις κατά τόπους Π.Ο.Α.Υ. Κι όμως, κάποιοι χαμηλόβαθμοι γραφειοκράτες του Υπ. Περιβάλλοντος και των Νομαρχιών/Περιφερειών, υπό την καθοδήγηση των παραγόντων του κλάδου, είναι εκείνοι που αποφασίζουν εδώ και 30 χρόνια για το μέλλον του ελληνικού παράκτιου χώρου.

Μάλιστα, για να απαντήσω και στο δεύτερο ερώτημά σας, το Ελληνικό Κράτος δεν έχει θεσμοθετήσει έως σήμερα Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον παράκτιο χώρο (παραβαίνοντας μάλιστα τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις), με συνέπεια το Ειδικό Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών να είναι το μοναδικό Πλαίσιο που ισχύει σήμερα στις ελληνικές θάλασσες και ακτές.

Δεν υπάρχει κανένας άλλος κλάδος στην ελληνική οικονομία που να απολαμβάνει τέτοιας προνομιακής μεταχείρισης από το Ελληνικό Κράτος, όπως απολαμβάνει ο χρεοκοπημένος κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών ο οποίος πρόσφατα επιβάρυνε το τραπεζικό σύστημα με πάνω από 1δις€ χρέη (παρά μάλιστα τις πολλαπλάσιες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις που έλαβε).

Να σημειώσω επίσης ότι οι αυθαίρετες εγκαταστάσεις υποστήριξης των ιχθυοτροφείων στον αιγιαλό και στο δάσος είναι οι μοναδικές που έχουν εξαιρεθεί με νόμο από την επιβολή κυρώσεων.

Την ίδια στιγμή, απαγορεύεται π.χ. από το νόμο στον Δήμο Πόρου να εγκαταστήσει μονάδα αφαλάτωσης στην ζώνη παραλίας για να παρέχει νερό στους κατοίκους του. 

Ποια είναι η θέση του δημοτικού σας συμβουλίου ; Πως αντιμετωπίζουν το θέμα οι φορείς και γενικότερα οι συνδημότες σας στον Πόρο;

Ο Δήμος έχει υποστεί εμπαιγμό από την εταιρία ιχθυοκαλλιέργειας ήδη την δεκαετία του 2000, όταν για πρώτη φορά το Δ.Σ. έλαβε Απόφαση ότι δεν θέλει άλλα ιχθυοτροφεία στο νησί και η εταιρία δεσμευόταν για κάτι τέτοιο.

Από τότε τα ιχθυοτροφεία στο νησί τριπλασιάστηκαν. Μάλιστα, το 2013, υπό την πίεση καταδικαστικής δικαστικής Απόφασης για υποβάθμιση του περιβάλλοντος και προκαταρκτικής εξέτασης για κακουργηματική χρήση φορμόλης, το Δ.Σ. της εταιρίας έλαβε ομόφωνη Απόφαση ότι έως το 2015 θα αποχωρούσε τελείως από το νησί.

Όπως αποδείχθηκε, όμως, ήδη τότε είχε κινήσει τις διαδικασίες για την δημιουργία Π.Ο.Α.Υ. Φυσικά, όταν το καλοκαίρι του 2020 η Μελέτη της Π.Ο.Α.Υ. κοινοποιήθηκε στον Δήμο (έως τότε οι υπάλληλοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος δεν μας την έδιναν παρανομώντας),

το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε ομόφωνη Απόφαση με την οποία χαρακτηρίζει ως casus belli τον σχεδιασμό και ζητάει την ακύρωσή του.

Η Απόφαση αυτή εκφράζει το 99% της κοινωνίας.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει παντού και πάντα, σε κάθε κοινωνία υπάρχουν άτομα χωρίς ηθικές αναστολές που είναι έτοιμα να συμμαχήσουν με τον εισβολέα προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικά ή και πολιτικά οφέλη.

 

Γνωρίζω ότι υπάρχουν και άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Υπάρχει ένα κοινό σχέδιο δράσης , ένας κοινός συντονισμός ;

Από το 2011 δεκάδες φορείς των πληττόμενων περιοχών σύστησαν την «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών με ανάπτυξη Υδατοκαλλιεργειών», η οποία έθεσε στην Πολιτεία δύο και μόνο αιτήματα, τα οποία ήταν

1) να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των Δήμων και Περιφερειών για την ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. και

2) να προηγηθεί η θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον παράκτιο χώρο.

Τα αιτήματα αυτά έχουν αγνοηθεί παντελώς από όλες τις Κυβερνήσεις και δυστυχώς δεν έχουν απευθυνθεί ποτέ στα σοβαρά σε αυτές από τις Ενώσεις Δήμων (ΚΕΔΕ) και Περιφερειών (ΕΝΠΕ), οι οποίες έχουν αδιαφορήσει διαχρονικά για το θέμα καταργώντας τον εαυτό τους.

Σήμερα, στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή μετέχουν ενεργά 9 Δήμοι, εκ των οποίων μόνο ο Πόρος θέτει ως θέμα «ζωής ή θανάτου» την ακύρωση της τοπικής Π.Ο.Α.Υ.

Οι υπόλοιποι Δήμοι της χώρας (πέραν των ανωτέρω 9) στους οποίους προβλέπεται η ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. είτε δεν γνωρίζουν καθόλου το θέμα, είτε το γνωρίζουν και δεν τους απασχολεί.

Δυστυχώς, όταν οι κάτοικοι έρθουν ξαφνικά αντιμέτωποι με τις προβλέψεις των Μελετών των κατά τόπους Π.Ο.Α.Υ. θα είναι πολύ αργά για οποιαδήποτε αντίδραση από εκείνους τους  Δήμους.

 

Υπάρχει υποστήριξη από την Περιφέρεια Αττικής και από τα κεντρικά συνδικαλιστικά όργανα της Αυτοδιοίκησης , την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ);

Όχι! Αντιθέτως, με την στάση τους όλοι οι προαναφερόμενοι διευκολύνουν την υλοποίηση του σχεδιασμού.

Και για να προλάβω τυχόν αντίλογο, διευκρινίζω ότι οι Αποφάσεις που έλαβαν το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. (μετά από δική μου πίεση), με τις οποίες διακηρύττουν την στήριξή τους στα αιτήματα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής, κάνοντας στην συνέχεια τους Πόντιους Πιλάτους χωρίς να αρθρώσουν ούτε μία φορά τα αιτήματα αυτά στους συνομιλητές τους στην Κυβέρνηση, δεν αποτελούν βοήθεια στον αγώνα μας, αλλά παραπλάνηση.

Το κριτήριο για την αξιολόγηση της στάσης τους είναι προφανώς η διεκδίκηση που θα έπρεπε να απευθύνουν στην Κυβέρνηση και η δράση που θα έπρεπε να αναπτύξουν για την εφαρμογή των Αποφάσεών τους.

Και τα δύο αυτά είναι μηδενικά! Τουλάχιστον η ΕΝ.ΠΕ. έχει πιο ειλικρινή στάση, αφού έχει αγνοήσει παντελώς τις επιστολές της Π.Σ. Επιτροπής και δεν έλαβε ποτέ Απόφαση για στήριξη των αιτημάτων των πληττόμενων Δήμων.

 

Συμπυκνώστε μας το αίτημα του Δήμου Πόρου προς την κεντρική εξουσία πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα  και στην περίπτωση της μη ικανοποίησης , ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις σας ;

Το αίτημα είναι απλό και καθαρό: Να ανακληθεί άμεσα ο σχεδιασμός ίδρυσης Π.Ο.Α.Υ.

Έχουμε θέσει ως ορίζοντα για να λάβουμε μια επίσημη απάντηση από την Κυβέρνηση τον Ιούλιο και σε κάθε περίπτωση απαιτούμε να έχουμε την απάντηση πριν τις εκλογές.

Δεν πρόκειται να καταπιούμε τυχόν μετάθεση του ζητήματος για μετά τις εκλογές, γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με μια ακόμα κοροϊδία.

Αν δεν ενημερωθούμε άμεσα ότι ο σχεδιασμός θα ανακληθεί, θα εισηγηθώ στο Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει Απόφαση με την οποία θα καλεί τους δημότες σε αποχή από τις εθνικές εκλογές και θα χαρακτηρίζει όλους τους εκπροσώπους της Βουλής και της Κυβέρνησης ως θεσμικά ανεπιθύμητους στην περιοχή μας, ενώ στην συνέχεια θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας.

Επίσης, ήδη έχει ξεκινήσει επικοινωνιακή καμπάνια του Δήμου για το θέμα, με ταμπέλες, φυλλάδια, καθώς και πανό που έχει τοποθετηθεί στα βράχια του Ρολογιού του Πόρου.

Νομίζω ότι πρέπει να υπογραμμισθεί ότι εκτός από το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί, ο Πόρος διαθέτει μια ιδιαίτερα ξεχωριστή ομορφιά , είναι από τους πλέον ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς , διαθέτει αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ποια είναι τα σχέδιά σας για την βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού ; Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει;

Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να αποκαταστήσουμε και να αναβαθμίσουμε τις ταλαιπωρημένες βασικές υποδομές του νησιού (ύδρευση, αποχέτευση, φωτισμός), δεύτερη προτεραιότητα είναι να αναβαθμίσουμε τους κοινόχρηστους χώρους, με αναπλάσεις όπου δεν έχουν γίνει ποτέ και βελτιώσεις παντού (πεζοδρόμια,  αστικοί εξοπλισμοί κτλ).

Παράλληλα, υλοποιούμε δέσμες δράσεων που σχετίζονται με την αναβάθμιση του λιμανιού, τα κυκλοφοριακά ζητήματα και τις συγκοινωνίες.

Η δημοτική μας αρχή είναι απολύτως συνειδητοποιημένη ότι οι λύσεις πρέπει να αναζητηθούν στον περιορισμό της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και στην προώθηση εναλλακτικών μέσων μετακίνησης και έχουμε ξεκάθαρη λαϊκή εντολή να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Πως οραματίζεστε τον Πόρο της επόμενης δεκαετίας ;

Το όραμα για το νησί συνδέεται με τις ανωτέρω προτεραιότητες.

Ο Πόρος πρέπει να αξιοποιήσει τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της μικρής απόστασης από την Αττική, των μικρών αποστάσεων στο εσωτερικό του και του τεράστιου φυσικού λιμανιού του, ως συγκριτικά πλεονεκτήματα, αποκρούοντας παράλληλα κάθε αυτοματισμό που οδηγεί στην αστικοποίηση.

Η αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών και συγκοινωνιακών ζητημάτων και η στόχευση στον θαλάσσιο τουρισμό ο οποίος τροφοδοτεί την τοπική οικονομία για τουλάχιστον 6 μήνες τον χρόνο, αποτελούν κεντρικά σημεία του οράματός μας.

Οι λύσεις και οι ιδέες που υλοποιούμε προς τον σκοπό αυτό, έχουν ξεκάθαρο προσανατολισμό προς την διατήρηση και ανάδειξη των νησιωτικών χαρακτηριστικών της περιοχής και την αποφυγή πρακτικών που οδηγούν στην υποβάθμιση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

 

Ποιες είναι οι άμεσες διεκδικήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού από την κεντρική εξουσία και πόσο ικανοποιημένος είστε από την μέχρι σήμερα ανταπόκρισή της στα αιτήματα του Δήμιου σας ;

Ο Δήμος και η κοινωνία του Πόρου ζητούν από την Πολιτεία τα αυτονόητα: γιατρούς, δασκάλους, πυροσβέστες, αθλητικές υποδομές και γενικώς ίση αντιμετώπιση με τους υπόλοιπους πολίτες και περιοχές αυτής της χώρας.

Δεν πρόκειται για διεκδικήσεις, αλλά για δικαιώματα. Δυστυχώς, η Πολιτεία δεν ανταποκρίνεται καθόλου στις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες του Πόρου και έχει αδικήσει διαχρονικά την περιοχή μας.

Πλέον είμαι απολύτως βέβαιος για την αιτία της κατάστασης αυτής, η οποία είναι ότι δεν έχουμε πραγματική θεσμική εκπροσώπηση.

Είναι νομοτελειακό -και επιβεβαιώνεται και εκ του αποτελέσματος- ότι κανείς βουλευτής Ά Πειραιά και Νήσων, ο οποίος εκλέγεται από 150.000 ψηφοφόρους της πόλης του Πειραιά, δεν θα δώσει μάχη για τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις μόλις 3.000 ψηφοφόρων ενός νησιού το οποίο δεν γνώριζε καν πριν αποφασίσει να πολιτευτεί.

Οι περισσότεροι ούτε καν γνωρίζουν τα προβλήματά  μας και κάνουν αγγαρεία να ασχολούνται με τα νησιά, ενώ οι ελάχιστοι που ανταποκρίνονται στον ρόλο τους ως βουλευτές μας μπορούν να πετύχουν πράγματα μόνο για «χαμηλής σημασίας» θέματα, όχι όμως για τα ζητήματα «πρώτης γραμμής».

Παρόμοια είναι τα συμπεράσματα και σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Αττικής.

Κανείς Περιφερειάρχης δεν θα συγκρουστεί με την κεντρική εξουσία και κανείς Αντιπεριφερειάρχης Νήσων δεν θα συγκρουστεί με τον Περιφερειάρχη του για χάρη των νησιών. Τουλάχιστον έτσι λέει η ιστορία μέχρι σήμερα.

Ολοκληρώνοντας και αφού σας ευχαριστήσω , ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους συνδημότες σας αλλά και σε εκείνους που προκαλούν , κατά την άποψή σας προβλήματα στην βιώσιμη πορεία του Πόρου ;

Το μήνυμα είναι ότι η δημοτική αρχή και εγώ προσωπικά κάνουμε ό,τι περισσότερο περνάει από το χέρι μας για τα συμφέροντα του Δήμου και των κατοίκων του.

Και το κάνουμε, όχι μόνο ανταποκρινόμενοι στις αρμοδιότητές μας, αλλά καλύπτοντας -στον βαθμό που είναι νόμιμο- και μέρος του τεράστιου κενού που υπάρχει πέρα από αυτές (π.χ. χορηγία και λειτουργία ασθενοφόρου, λειτουργία Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου κ.α.).

Τέλος, κάτι το οποίο είναι γνωστό στον Πόρο, είναι ότι εγώ προσωπικά δεν χρωστάω σε κανένα κόμμα, σε κανέναν βουλευτή και σε κανέναν χορηγό καμία χάρη, ούτε έχω καμία προσωπική φιλοδοξία, για χάρη της οποίας θα θυσίαζα τα συμφέροντα του Δήμου.

Δεν έχω κανένα πρόβλημα λοιπόν να λέω τα πράγματα με το όνομά τους και να αναδεικνύω τα θέματα που καίνε. Είναι δεδομένο ότι για πολλές δεκαετίες τα θέματα αυτά παρέμεναν επιμελώς «κάτω από το χαλί» προκειμένου το τοπικό πολιτικό σύστημα να αλληλο-εξυπηρετείται και οι ψηφοφόροι να ψηφίζουν την αυτοκαταστροφή τους.

Η σημερινή δημοτική  αρχή του Πόρου , έχοντας πλήρη πολιτική νομιμοποίηση από τους δημότες, σπάει αυτή την «συνωμοσία» για πρώτη φορά και καλεί δημόσια την Πολιτεία να διασώσει το νησί και να κάνει όσα δεν έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Προσωπικά είμαι έτοιμος να εκφράσω ειλικρινή ευγνωμοσύνη αν εισακουστούμε ή να συγκρουστώ ολοκληρωτικά αν αγνοηθούμε.

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό. Περισσότερα

Κλείσιμο