Ο Άγγελος Φίσκιλης μιλάει για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ( ΠΟκοινΣΕΠ) Άγγελος Φίσκιλης απαντά στις ερωτήσεις της aftodioikisinews
Τι είναι κοινωνική επιχειρηματικότητα;
Ποια είναι τα προβλήματα των κοινωνικών επιχειρήσεων ;
Πως αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία;
Ποιες οι προοπτικές ;
Είναι μερικά από τα ερωτήματα που συνθέτουν την προβληματική που σχετίζεται με την κοινωνική οικονομία στην Ελλάδα και που θέσαμε στον κ. Φίσκιλη

Ακολουθεί η συνέντευξη
Κύριε Φίσκιλη , με την γνώση και εμπειρία που διαθέτετε , εξηγήστε μας όσο πιο απλά μπορείτε , τι σημαντικό για την οικονομία και την κοινωνία κομίζει η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία ;
Δηλαδή ένας φορέας κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας σκοπεύει στην δημιουργία θέσεων εργασίας την μελών του και όχι στην μεγιστοποίηση του κεφαλαίου του επιχειρηματία. Μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση λοιπόν προσφέρει με την λειτουργία της …
Κοινωνική ωφέλεια, δηλαδή εξυπηρέτηση κοινωνικών αναγκών που συνήθως μένουν ακάλυπτες ή καλύπτονται πλημμελώς από τον ιδιωτικό κερδοσκοπικό τομέα ή/και το κράτος.
Κοινωνική καινοτομία, δηλαδή εντοπισμός νέων κοινωνικών αναγκών ή παραγωγή αγαθών και παροχή υπηρεσιών με τρόπο ο οποίος εισάγει νέες λογικές παραγωγής/κατανάλωσης.
Κοινωνική δικαιοσύνη, δηλαδή προσφορά αγαθών και υπηρεσιών σε χαμηλότερη τιμή, με στόχο να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση σε αυτά κοινωνικών στρωμάτων με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες.
Εργασιακή αποκατάσταση, δηλαδή δημιουργία θέσεων εργασίας για κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση εργασίας.
Πόσες ΚΟΙΝΣΕΠ υπάρχουν στη Χώρα μας και ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν;
Τα προβλήματα είναι αρκετά. Έλλειμμα αναγνώρισης από την κοινωνία. Έλλειψη οικονομικής υποστήριξης που σύμφωνα με την πρώτη μελέτη του 2012 Αδυναμία δημιουργίας ΚοινΣΕπ σε υπηρεσίες Security καθώς ο σχετικός νόμος Ν. 2518/1997 δεν προβλέπει τις ΚοινΣΕπ και το αρμόδιο υπουργείο δεν βγάζει σχετική άδεια
Στον πρόσφατο νόμο 4849/2021 υπάρχει μια διάταξη που επηρεάζει την λειτουργία αρκετών ΚοινΣΕπ.
Πρόκειται για το άρθρο 71 του νόμου, το οποίο τροποποιεί το άρθρο 278 του νόμου 4442/2016 και απαγορεύει την λειτουργία ιδιωτικών ΙΕΚ, φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών και κολλεγίων με την μορφή ΚοινΣΕπ παρόλο που ο 4430/16 το επιτρέπει και είχαν δοθεί αρκετές σχετικές άδειες.
Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές; Είναι λειτουργικό; Βοηθάει στην ανάπτυξη αυτής της μορφής οικονομίας;
Πως αντιμετωπίζονται οι ΚΟΙΝΣΕΠ από το τραπεζικό σύστημα; Υπάρχει ένα πλαίσιο χρηματοδοτήσεων, κυρίως από την Πολιτεία ;
Τώρα όσον αφορά το χρηματοδοτικό πλαίσιο δυστυχώς και εδώ τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά καθώς παρόλο που οι ΚοινΣΕπ μπορούν και έχουν πρόσβαση σε προγράμματα στήριξης δεν έχουν την δυνατότητα να εκδίδουν εγγυητικές επιστολές που απαιτεί το σύστημα χρηματοδότησης για να δώσει προκαταβολή και παρόλο που προβλέπεται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων η δημιουργία του Καταπιστευτικού λογιαριασμού ειδικά για χρήση από τις ΚοινΣΕπ όπως ήταν και μια πρόσφατη παρέμβαση που έκανα στην Βουλή κατά την συζήτηση του νέου αναπτυξιακού νόμου καθώς είχα προσκληθεί από την αρμόδια επιτροπή για να εκθέσω τα προβλήματα των ΚοινΣΕπ και αυτό για την διευκόλυνση τους στην εκταμίευση αυτό το σχέδιο δεν έχει προχωρήσει με ότι αυτό συνεπάγεται στην λειτουργία των Φορέων που αδυνατούν να προχωρούν σε δαπάνες και στην συνέχεια να καταθέτουν δικαιολογητικά για την είσπραξη των ενισχύσεων.
Λάβετε υπόψιν σας ότι σχετική μελέτη που καταρτίστηκε με Το Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη του τομέα της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο 2013 προέβλεπε ικανή αρχική χρηματοδότηση για κάθε μέλος και εργαζόμενο.
Τόσο αυτή η υπόσχεση όσο και δεκάδες άλλες υποσχέσεις κατά το πέρασμα του χρόνου δόθηκαν απλά για να ακουστούν χωρίς ποτέ να τηρηθεί καμία υπόσχεση .
Οι ΚΟΙΝΣΕΠ είναι καταχωρημένες στο Μητρώο κοινωνικής οικονομίας στο Υπουργείο Εργασίας. Προσφάτως υπήρξε, σύμφωνα με την πληροφόρησή μας, κάποια δυσλειτουργία, που προκάλεσε πρόβλημα ακόμη και σε σημείο διαγραφής αρκετών κοινωνικών επιχειρήσεων; Αν κάτι τέτοιο ισχύει , μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες ;
Οι Φορείς υποχρεούνται σε ετήσια βάση να υποβάλουν στο Τμήμα Παρακολούθησης και Ελέγχου Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στοιχεία για την λειτουργία τους, από τα οποία να τεκμηριώνεται η πλήρωση των κριτηρίων εγγραφής τους.
Για λόγους τήρησης των υποχρεώσεων και συμμόρφωσης με αυτούς το Μητρώο Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας αποφάσισε να αυστηροποιήσει την υποχρέωση αυτή με ολέθριες συνέπειες για ορισμένους φορείς εφόσον δεν έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τα έγγραφα για την έκδοση του ετήσιου αυτού πιστοποιητικού μέλους και αυτό έχει σχέση με το πάγωμα στην πρόσβαση στον εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό, το κλείδωμα του μηχανισμού POS και της δυνατότητας να κάνουν πληρωμές προμηθευτών και μισθοδοσίας και άλλων υποχρεώσεων που απορρέουν από το Φορολογικό σύστημα.
Αυτό τελικά , σύμφωνα με τελευταία ενημέρωσή μας , ξεπεράστηκε στην κατεύθυνση ομαλοποίησης της κατάστασης

Η εκάστοτε πολιτική ηγεσία έχει δώσει υποσχέσεις που δεν έχει κρατήσει;
Η Πανελλήνια Ένωση, της οποίας είσθε Πρόεδρος, πόσα μέλη έχει; και αν στη βάση των προβλημάτων που αντιμετωπίζετε , σκεφτόσαστε να προχωρήσετε σε κινήσεις για την περαιτέρω θωράκιση των ΚΟΙΝΣΕΠ;
Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στην Πολιτεία και σε όσους ασχολούνται, με τον ένα ή άλλο τρόπο με την κοινωνική οικονομία ;
Η Αποφασιστικότητα των Κοινωνικών Επιχειρηματιών και η μη εξάρτηση τους από αγκυλώσεις του παρελθόντος πιστεύουμε ότι θα είναι Πραγματικά η λύση για την επανεκκίνηση σε πιο καθαρό και διάφανο πλαίσιο η προσπάθεια αυτή.
Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν για άλλη μια φορά ότι η κοινωνική οικονομία δεν είναι η λύση αλλά ένα εργαλείο για την προσέγγιση του προβλήματος κάτω από ορισμένες συνθήκες και κανόνες όπως είναι η οικονομική κοινωνική και πολιτική σταθερότητα που θα δίνει εγγυήσεις ομαλής λειτουργίας κάτω από σταθερούς κανόνες και πρακτικές που θα επιτρέπουν την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση της προσπάθειας όποιας και αν είναι σε όποιους και αν απευθύνεται.