FeaturedWebTVΚοινωνία

Βήματα καρδιάς – Ανάσες ζωής , Περπατήστε μαζί μας Κυριακή στις 23 Σεπτεμβρίου στις 11.00 π.μ στον Πεζόδρομο Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Βήματα καρδιάς – Ανάσες ζωής , Περπατήστε μαζί μας τη Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στις 11.00 π.μ στον Πεζόδρομο Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος, Καρδίας – Αγγείων(Ε.Ε.Χ.Θ.Κ.Α),σε συνδιοργάνωση με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) και το Γραφείο Εθελοντισμού & Νέας Γενιάς του Δήμου Αμαρουσίου , πραγματοποιείται η συγκεκριμένη εκδήλωση που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού στις ευεργετικές συνέπειες της καθημερινής άσκησης καθώς και η ενημέρωση για τα οφέλη της βάδισης ως μέσο αποκατάστασης χειρουργηθέντων καρδιοπαθών , πρόληψης διαφόρων παθολογιών καθώς επίσης και η ενημέρωση σε θέματα που σχετίζονται με την σωστή διατροφή και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και ο γνωστός καρδιοχειρουργός Σωτήρης Πράπας

Ανοιχτή πρόσκληση λοιπόν σε όλες και όλους την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 στις 11.00 π.μ. στον Πεζόδρομο Διονυσίου Αρεοπαγίτου (άγαλμα Μελίνας Μερκούρη – έναντι Πύλης Αδριανού) , όπου θα περιλαμβάνει χαιρετισμούς και χρήσιμες συμβουλές υγείας κατά την προσυγκέντρωση και στη συνέχεια περπάτημα περιμετρικά του Λόφου Φιλοπάππου και με επιστροφή στον τόπο εκκίνησης (συνολικά 5 χιλιόμετρα). Επίσης θα προβλέπονται και μικρότερες διαδρομές 1.000 & 2.000 μέτρων.

Κατά μήκος των διαδρομών θα υπάρχουν σταθμοί υποστήριξης, με  ιατρικές υπηρεσίες και παροχή νερού/αθλητικών ποτών/χυμών.

Η Aftodioikisinews ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση και είναι χορηγός επικοινωνίας στην συγκεκριμένη δράση .

Μάλιστα , συναντήθηκε με τον γνωστό καρδιοχειρουργό κ. Σωτήρη Πράπα και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη για μια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου Αμαρουσίου (σχετικό βίντεο).

Βάδιση: Πολύτιμο και χωρίς παρενέργειες φάρμακο, που σώζει ζωές.

Πολυάριθμες κλινικές μελέτες έχουν καταδείξει τις τελευταίες δεκαετίες πως όσοι έχουν έστω μέτρια φυσική κατάσταση, διατρέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά νοσήματα και να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας τους, σε σύγκριση με όσους δεν γυμνάζονται ποτέ.

Η καρδιά είναι ο πιο σκληρός μυς του ανθρώπινου σώματος και προκειμένου να παραμείνει υγιής, χρειάζεται «καθαρές» στεφανιαίες αρτηρίες. Η βάδιση βοηθά σε αυτή την κατεύθυνση με δυο τρόπους:

1.Αυξάνει την υψηλής πυκνότητας χοληστερόλη (HDL, η λεγόμενη «καλή χοληστερίνη»), η οποία συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της «κακής χοληστερίνης» (LDL χοληστερόλη). Η LDL χοληστερόλη ευθύνεται για την αρτηριοσκλήρυνση, δηλαδή την συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στα εσωτερικά τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών που τους προκαλούν στένωση και ευθύνονται για τη στεφανιαία νόσο.

2.Συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η μείωση αυτή φθάνει τα 3,8 mmHgόσον αφορά την συστολική πίεση (είναι ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση) και τα 2,8mmHgόσον αφορά την διαστολική πίεση (είναι ο μικρός αριθμός στη μέτρηση). Οι μειώσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται κατά 30-40% ο κίνδυνος εκδηλώσεως καρδιαγγειακών νοσημάτων και κατά 63% ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Παράλληλα έχει ευεργετική δράση σε μια σειρά άλλων ζητημάτων:

α)Μειώνει περισσότερο από το μισό (έως και 58%) τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη, σε προδιαβητικούςασθενείς, συνδυαζόμενη με απώλεια βάρους, όπως απέδειξε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό NewEnglandJ. Med.

Παράλληλα, άλλη μελέτη του DukesUniversity, απέδειξε ότι σε ανάλογους  προδιαβητικούς ασθενείς που βάδιζαν 14 μίλια την εβδομάδα για 6 μήνες, μειώθηκε η εμφάνιση διαβήτη 6 φορές περισσότερο ότι σε ασθενείς που έτρεχαν (joking), την ίδια απόσταση.

β)Έχει ευεργετικές συνέπειες στην αντιγήρανσηπροσφέροντας επιπλέον χρόνια ζωής.

γ)Μειώνει το σωματικό βάρος, καθώς καταστέλλει κατά 50% τη δράση 12 γονιδίων που τείνουν να μας οδηγούν σε παχυσαρκία.

δ)Μεταξύ άλλων προλαμβάνει ή και θεραπεύει την κατάθλιψη, μειώνει την γεροντική άνοια και φέρνει ευεξία σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.

ε)Η συστηματική βάδιση έχει και άλλα πλεονεκτήματα καθώς ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού και του ενδομήτριου.

Ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης, η χρήση αυτοκινήτου και η κακή ποιότητα διατροφής, οδηγούν σε συνεχή αύξηση του μέσου σωματικού βάρους τον γενικό πληθυσμό και η άσκηση πρέπει να συστήνεται σε κάθε άτομο που προσέρχεται στον γιατρό για σχετικά προβλήματα υγείας. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα στοιχίζουν κάθε χρόνο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, παρόλο που η επιστήμη έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου τόσο σε διαγνωστικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο.

Η Aftodioikisinews ευχαριστεί ξεχωριστά τον Γιώργο Παπαθανασόπουλο* για την εικονοληψία κι την επεξεργασία του βίντεο .

*Ο Γιώργος Παπαθανασόπουλος είναι Δημοσιογράφος & Φωτογράφος , μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Τουρισμού F.I.J.E.T.

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close